ProRail, incidentenbestrijding, vrachtwagen, foto: ProRail

ProRail vernieuwt trucks voor incidentenbestrijding

ProRail heeft vier nieuwe trucks in gebruik genomen voor het vrijmaken van de spoorrails na incidenten. Met deze voertuigen gaat ProRail zorgen voor zo weinig mogelijk vertraging na overlast. Vier grotere uitvoeringen van deze materiaalwagens voor de ProRail Incidentenbestrijding zijn nog in de maak.

Wanneer door pech of ongelukken de spoorbaan geblokkeerd raakt, dient deze zo snel mogelijk worden vrijgemaakt. Dat gebeurt doorgaans in samenwerking met andere hulpdiensten zoals de brandweer. Daarvoor heeft ProRail speciale trucks in gebruik. Na achttien jaar zijn deze trucks vervangen door vier nieuwe voertuigen, gevuld met het modernste materieel. Ze rukken uit vanuit vier regio’s: Utrecht, Zwolle, Eindhoven en Rotterdam.

Incidenten

Incidenten, waarbij de trucks worden ingezet, ontstaan door omgewaaide bomen, ongelukken of pech met bijvoorbeeld vrachtwagens die stil komen te staan op de rails. De nieuwe wagens zijn uitgerust met een uitgebreide set gereedschap. Er is bovendien een ruimte beschikbaar voor evaluatie door de eigen medewerkers van het incident. Dit is met name van belang als er gewonden zijn gevallen.

In het voorjaar 2015 worden nog vier speciale trucks in gebruik genomen, die inzetbaar zijn bij grotere incidenten, waarbij zelfs treinen van de rails kunnen worden getild. Deze ‘grote broer’ is nog in productie en wordt ook per regio geleverd. Ze zijn voorzien van een zogeheten haakarmbak, een laadbak met zware gereedschappen die op de locatie kan worden neergezet.

Homme Heida

Vrachtwagen, ProRail, incidentenbestrijding

Foto: ProRail

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.