Relaiskasten langs het spoor

Bliksem zorgt voor flinke schade relaiskast bij Santpoort Noord

Relaiskasten langs het spoor

In de buurt van spooremplacement Santpoort Noord is zondag de bliksem ingeslagen in een relaiskast. Het gaat om de relaiskast van het baanvak Santpoort Noord – Haarlem. Waarschijnlijk is de bliksem met grote kracht in de relaiskast geslagen via kabels en leidingen in de grond. Dit heeft flinke schade toegebracht aan de installatie. Alle schakels, kabels en leidingen om de infrastructuur en beveiliging zoals seinen, wissels, overwegen, aan te sturen moeten vervangen worden.

Vanwege de aanzienlijke schade is besloten om de volledig relaiskast te vervangen. Iedere relaiskast is uniek en moet volledig op maat worden gemaakt. Voor de configuratie van de kast, afgestemd op die speficieke locatie met seinen, wissels en overwegen, is enige tijd nodig. Daarna dient de relaiskast voor gebruik nog uitvoerig worden getest zodat treinen weer veilig over de sporen kunnen rijden.

Treinverkeer gestremd

Volgens een woordvoerder van Movares is het treinbeveiligingssysteem PLC Interlocking, dat op spooremplacement Santpoort Noord is geïnstalleerd, niet geraakt door de verstoring. Het gaat dus alleen om de relaisinstallatie.

Vanwege de herstelwerkzaamheden rijden er tot en met vrijdag geen treinen tussen Santpoort Noord en Haarlem. NS zet op dit traject bussen in. Er wordt dag en nacht doorgewerkt om de relaiskast zo snel mogelijk te vervangen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Bliksem zorgt voor flinke schade relaiskast bij Santpoort Noord”

Fred van Assendelft|28.03.14|11:36

Waarom wordt er niet “op zicht” gereden op dit stukje traject?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.