Verkeersleidingspost, ProRail, Utrecht

Bouw nieuwe verkeersleidingspost ProRail start maandag

Spoorbeheerder ProRail start maandag in Utrecht met de bouw van een nieuwe verkeersleidingspost voor het spoor. Vanuit deze post verwerkt de treindienstleiding vrijwel al het treinverkeer in Nederland. Het stalen gebouw moet volgend jaar klaar zijn.

Eind vorig jaar werd al bekend dat aannemer Visser & Smit Bouw de opdracht binnenhaalde voor de aanleg van de nieuwe verkeersleidingspost in de Cartesiusdriehoek in Utrecht. Arcadis verzorgt het projectmanagement. De gebouw gebonden installaties worden uitgevoerd door VolkerWessels-onderneming HOMIJ. Visser & Smit Bouw is een dochterbedrijf van VolkerWessels.

Verhuizing

De toekomstige verkeersleidingspost bestaat uit drie verdiepingen en wordt uitgevoerd in cortensstaal, wat goed aansluit bij de spooromgeving. De architect is De Jong Gortemaker Algra.

De spoorbeheerder verhuist eind 2014 naar deze locatie om het aantal treinverstoringen in en rondom het Centraal Station van Utrecht te verkleinen. De huidige verkeersleidingspost, het witte gebouw achter de Van Sijpesteijnkade, zit in het zogeheten ontruimingsgebied van het station.

Spoorknooppunt

Utrecht is het grootste spoorknooppunt van Nederland en verbindt miljoenen treinreizigers in hun reis door het land. 285.000 mensen maken dagelijks gebruik van Utrecht Centraal. Over tien jaar zullen dat er dagelijks 360.000 per dag zijn. ProRail investeert de komende jaren twee miljard euro in de vernieuwing van stations, spoor en verkeersleiding in Utrecht.

De Cartesiusdriehoek, waar de nieuwe post wordt gevestigd, heeft een rijk spoorverleden. In deze buurt was in de vorige eeuw het Werkspoor Utrecht gevestigd, een fabriek voor rijtuigen en spoorwegmateriaal.

Lees ook:

Gunning voor bouw nieuwe verkeersleidingspost bekend

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bouw nieuwe verkeersleidingspost ProRail start maandag | SpoorPro.nl
Verkeersleidingspost, ProRail, Utrecht

Bouw nieuwe verkeersleidingspost ProRail start maandag

Spoorbeheerder ProRail start maandag in Utrecht met de bouw van een nieuwe verkeersleidingspost voor het spoor. Vanuit deze post verwerkt de treindienstleiding vrijwel al het treinverkeer in Nederland. Het stalen gebouw moet volgend jaar klaar zijn.

Eind vorig jaar werd al bekend dat aannemer Visser & Smit Bouw de opdracht binnenhaalde voor de aanleg van de nieuwe verkeersleidingspost in de Cartesiusdriehoek in Utrecht. Arcadis verzorgt het projectmanagement. De gebouw gebonden installaties worden uitgevoerd door VolkerWessels-onderneming HOMIJ. Visser & Smit Bouw is een dochterbedrijf van VolkerWessels.

Verhuizing

De toekomstige verkeersleidingspost bestaat uit drie verdiepingen en wordt uitgevoerd in cortensstaal, wat goed aansluit bij de spooromgeving. De architect is De Jong Gortemaker Algra.

De spoorbeheerder verhuist eind 2014 naar deze locatie om het aantal treinverstoringen in en rondom het Centraal Station van Utrecht te verkleinen. De huidige verkeersleidingspost, het witte gebouw achter de Van Sijpesteijnkade, zit in het zogeheten ontruimingsgebied van het station.

Spoorknooppunt

Utrecht is het grootste spoorknooppunt van Nederland en verbindt miljoenen treinreizigers in hun reis door het land. 285.000 mensen maken dagelijks gebruik van Utrecht Centraal. Over tien jaar zullen dat er dagelijks 360.000 per dag zijn. ProRail investeert de komende jaren twee miljard euro in de vernieuwing van stations, spoor en verkeersleiding in Utrecht.

De Cartesiusdriehoek, waar de nieuwe post wordt gevestigd, heeft een rijk spoorverleden. In deze buurt was in de vorige eeuw het Werkspoor Utrecht gevestigd, een fabriek voor rijtuigen en spoorwegmateriaal.

Lees ook:

Gunning voor bouw nieuwe verkeersleidingspost bekend

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.