Werkzaamheden, spoor, station, Heerlen Maankwartier

Grootschalige vernieuwing spoor tijdens herfstvakantie

Stations, overwegen en complete stukken spoor worden de komende weken vernieuwd zodat er in de toekomst meer treinen kunnen rijden en de kans op verstoringen afneemt. Spoorbeheerder ProRail voert tijdens de herfstvakantie samen met diverse spooraannemers werkzaamheden uit op meerdere locaties.

Rond Heerlen komt er zes kilometer nieuw spoor en worden 35 wissels vernieuwd. Verder wordt er bij station Heerlen Maankwartier een nieuwe betonnen plaat boven het spoor gebouwd. Daarop komen later het nieuwe station, winkels en kantoren. De vernieuwingswerkzaamheden duren tot 21 oktober en zijn te volgen via de webcam op www.maankwartier.nl/webcam.

Perrontunnel

Bij het centraal station in Zwolle wordt tussen 16 en 24 oktober gewerkt aan nieuwe trapopgangen naar de perrons vanuit de nieuwe perrontunnel. Het werk aan de ruwbouw van de tunnel is in volle gang en daarvoor worden ook betonnen bakken gemaakt waar straks trappen en roltrappen in komen. De betreffende perrons zijn daardoor tijdens herfstvakantie enige tijd niet te gebruiken.

Tussen Steenwijk en Heerenveen is er tussen 19 en 26 oktober een grootschalige ‘bovenbouwvernieuwing’. Dat houdt in dat er tussen Steenwijk en Heerenveen over een lengte van tien kilometer nieuwe dwarsliggers komen. Daarnaast wordt in Heerenveen het spoor vernieuwd en worden de wissels vervangen. In Wolvega wordt het perron opnieuw bestraat.

Veiliger spoor oversteken

Het stationsgebied rond Bilthoven wordt compleet vernieuwd. Waar auto’s, fietsers en voetgangers voorheen over één overweg bij het station moesten, komen er nu twee tunnels. Dit maakt het veiliger om het spoor over te steken. De oude overweg wordt tussen 21 en 25 oktober verwijderd. Tegelijkertijd komen er rond Amersfoort een aantal nieuwe wissels.

Op station Amsterdam Sloterdijk wordt er tussen 25 en 27 oktober een wissel vernieuwd. Daardoor zijn op deze dagen de sporen 10 tot en met 15 beperkt beschikbaar. Op het moment dat sporen voor langere tijd buiten dienst worden genomen, voert ProRail samen met de spooraannemers zoveel mogelijk vernieuwingswerk tegelijkertijd aan. Daarom wordt er ook aan de sporen richting Haarlem gewerkt: daar vinden in de herfstvakantie onderhoudswerkzaamheden aan bruggen en bovenleiding plaats.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.