Station, Nijverdal

Treinverbinding Zwolle-Enschede op 1 april weer in gebruik

VolkerRail en aannemerscombinatie Leo ten Brinke voeren deze maand de laatste werkzaamheden en tests uit bij de spoortunnel en het nieuwe station bij Nijverdal. Zij doen dat in opdracht van ProRail en Rijkswaterstaat. Treinen kunnen vanaf 1 april weer rechtstreeks tussen Zwolle en Enschede via het nieuwe station Nijverdal rijden.

De aanleg van de spoortunnel zorgde dat er voor vijf overwegen weggehaald konden worden. Dit maakt het spoor betrouwbaarder en veiliger. 

Het tijdelijk station Nijverdal-West, waarvan reizigers drie jaar lang gebruik maakten, wordt volgende week gesloopt. Daarnaast wordt deze maand 375 meter nieuw spoor gebouwd, waarmee het totale nieuwe spoortraject van twee kilometer wordt voltooid.

Werkzaamheden

Het spoor wordt deze maand aangesloten op de beveiligingssystemen. Deze systemen worden tot en met 17 maart getest en daarna volgen er proefritten. Ook wordt er deze maand een calamiteitenoefening uitgevoerd in samenwerking met hulpdiensten. 

De aanleg van de spoortunnel en het station zijn onderdeel van het Combiplan Nijverdal waarmee in juni 2009 is gestart. De tunnel is gedeeltelijk voor het spoor en de weg bedoeld en is 500 meter lang.

Het project moet voor een snellere doorstroming op de weg en een verbetering van de veiligheid en betrouwbaarheid van de treinverbinding zorgen. 

Voor Combiplan Nijverdal is afgelopen jaren 16 miljoen kilo ballast gebruikt. Er zijn 6390 dwarsliggers geplaatst en er is 7996 meter spoorstaaf bevestigd. In totaal is er 91 kilometer aan kabels in het spoorse deel van het project verwerkt.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Treinverbinding Zwolle-Enschede op 1 april weer in gebruik”

John Breaqinc|09.03.13|12:12

Vraag me af of dit ook Arriva word….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.