Voestalpine Railpro realiseert 18,7 procent minder CO2-uitstoot

Voestalpine Railpro en dochterorganisatie René Prinsen Spoorwegmaterialen hebben met diverse maatregelen de CO2-uitstoot met 18,7 procent terug weten te brengen. Dat gebeurde onder meer door het verbruik van diesel te verminderen. Hiermee hebben de bedrijven trede drie van de CO2-Prestatieladder bereikt.

Eric Brink, teamleider kwaliteitsborging producten: “Het grootste deel van het verbruik zit in de uitstoot van diesel door transport. Onze werknemers hebben deelgenomen aan een cursus van Het Nieuwe Rijden waarbij ze leerden hoe ze bewust om kunnen gaan met het verbruik van brandstof.” Het Nieuwe Rijden leert machinisten en bestuurders onder meer hoe ze door rustig op te trekken en te remmen minder brandstof verbruiken en dus minder CO2 uitstoten. Dit werkt tevens kostenbesparend.

Verlichting

Bij Voestalpine Railpro en René Prinsen Spoorwegmaterialen is verder automatische verlichting op treinen aangebracht. In de magazijnen zijn LCD-schermen vervangen door LED-schermen. Brink: “Verder hebben we plannen voor een aansluiting voor een Warmte Koude Opslag.” Een Warmte Koude Opslag (WKO) is een duurzaam, kostenreducerende manier om gebouwen te verwarmen en te koelen.

De bedrijven zijn groene stroom gaan inkopen bij een watercentrale in Noorwegen. Daarvoor kwam de stroom van kolencentrales die meer vervuiling veroorzaken.

CO2-uitstoot verder terugbrengen

Voestalpine Railpro en René Prinsen Spoorwegmaterialen willen de CO2-uitstoot in 2015 met 27,2 procent omlaag hebben gebracht. De bedrijven hopen eind 2012 gecertificeerd zijn voor trede vier van de ladder.

Om als bedrijf een plaats op de CO2-Prestatieladder te krijgen, moet er aan bepaalde eisen op het gebied van CO2-uitstoot worden voldaan. 

Een hoge score op de ladder wordt beloond met een voordeel in het aanbestedingsproces, in de vorm van een fictieve korting op de inschrijfprijs.

Railinframarkt

Voestalpine Railpro levert producten, logistieke diensten en aanvullende services aan de Nederlandse railinframarkt.

René Prinsen Spoorwegmaterialen is dochter van Voestalpine Railpro en is gespecialiseerd in het demonteren, afvoeren en verwerken van gebruikte materialen uit de railinfrastructuur en onderaanneming met kranen en personeel ten behoeve van de spooraannemers.

Lees ook: CO2-Prestatieladder spoor voorbeeld voor andere sectoren

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.