Limmo Peninsula schacht, Londen, Crossrail

Groot-Brittannië investeert 12 miljard euro in spoor

Limmo Peninsula schacht, Londen, Crossrail


De Britse regering gaat twaalf miljard euro investeren in de spoorinfrastructuur in Groot-Brittannië. Dit heeft premier David Cameron maandag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

4,2 miljard euro gaat naar nieuwe plannen waaronder de heropening van een lijn die de verbinding tussen het noorden van Groot-Brittannië en de haven aan de zuidkust moet verbeteren.

Elektrificatie van spoorlijnen

Andere nieuwe projecten zijn onder meer de elektrificatie van de spoorlijnen in de valleien van Wales en de lijn tussen Londen en Sheffield. Daarnaast wordt de aansluiting van het spoor op het nationale vliegveld Heathrow verbeterd. Met deze projecten wordt op zijn vroegst in 2014 gestart. In 2019 moet de bouw afgerond zijn.

Premier Cameron zegt dat het om een spoornetwerk van wereldklasse gaat. Door de investering kan er volgens hem straks sneller worden gereisd, zijn er meer stoelen beschikbaar en een beter toegang tot stations. 

5,2 miljard euro gaat naar bestaande projecten zoals het nieuwe Crossrail-project en een verbetering van Thameslink in Londen.

Crossrail-project

Het Crossrail-project (foto) is een nieuwe spoorinfrastructuur die van het oosten naar het westen van Londen gaat. De spoorinfrastructuur krijgt een lengte van ruim 118 kilometer en moet aansluiten op de bestaande spoor- en metrolijnen.

Het Thameslink-project loopt van het noordelijke naar het zuidelijke deel van de hoofdstad. Het Thameslink-project bestaat uit de aanleg van nieuwe en het verbeteren van bestaande stations, een nieuwe spoorlijn en nieuwe routes die Londen kruisen. Ook wordt de frequentie van de treinen verhoogd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.