ProRail koopt monumentale panden Inktpot en Tulpenburgh

Spoorbeheerder ProRail heeft de twee monumentale panden ‘De Inktpot’ en naastgelegen ‘Tulpenburgh’ gekocht. De verhuurder Basisfonds Stationslocaties C.V., besloot de panden begin dit jaar in de verkoop te zetten en gaf ProRail de eerste mogelijkheid tot koop. De spoorbeheerder betaalt voor beide gebouwen 72,5 miljoen euro.

ProRail verwacht de investering na elf jaar te hebben terugverdiend. Met de aankoop wordt er bespaard op toekomstige huurkosten. “We zijn blij en trots dat we deze Utrechtse blikvangers konden aankopen en dat deze gebouwen nu in spoorse handen blijven”, aldus financieel directeur Hans van Leeuwen.

Rijksmonumenten

De Inktpot was één van de hoofdgebouwen van het NS en staat naast Tulpenburgh op het Moreelsepark. Tulpenburgh en De Inktpot zijn met elkaar verbonden via een tunnel. Beide gebouwen zijn Rijksmonumenten en al sinds de bouw van de panden in het bezit van de spoorsector.

Met name de Inktpot, het hoofdkantoor van ProRail, is een bijzondere verschijning aan de rand van het historisch centrum van Utrecht. Een massief bakstenen gebouw van vier verdiepingen, waarvan de vorm doet denken aan een inktpot. De 70 meter hoge toren van het gebouw, bepaalt mede de contouren van de stad. De Inktpot is gebouwd tussen 1918 en 1921 met 22 miljoen bakstenen. In de plafonds en vloeren zijn 21 kilometer spoorrails verwerkt. Oud NS-directeur van Heukelom ontwierp het gebouw destijds zelf.

Medewerkers ProRail

In Inktpot en Tulpenburgh werken ongeveer tweeduizend mensen en in de toren van de Inktpot leven nog eens duizenden beschermde vleermuizen. Naast de twee hoofdkantoren, heeft ProRail nog vier regionale kantoren, dertien verkeersleidingsgebouwen en het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR) in Utrecht.

Kantoor Inktpot ProRail Utrecht, foto: ProRail
De Tulpenbergh in Utrecht. Foto: ProRail

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “ProRail koopt monumentale panden Inktpot en Tulpenburgh”

Stoffel Bos|10.06.16|10:29

Het is een foto van “De Inktpot” en niet van “De Tulpenburgh”

Hans Crombeen|16.06.16|14:12

Ook van binnen is de Inktpot een prachtig gebouw, met veel houtwerk en in het beeld gebrachte constructies van steen. Als het open gesteld wordt tijdens open monumentendag een aanrader. Overigens was de bouw van de Inktpot voor de NS destijds aanleiding om Strukton op te richten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail koopt monumentale panden Inktpot en Tulpenburgh | SpoorPro.nl

ProRail koopt monumentale panden Inktpot en Tulpenburgh

Spoorbeheerder ProRail heeft de twee monumentale panden ‘De Inktpot’ en naastgelegen ‘Tulpenburgh’ gekocht. De verhuurder Basisfonds Stationslocaties C.V., besloot de panden begin dit jaar in de verkoop te zetten en gaf ProRail de eerste mogelijkheid tot koop. De spoorbeheerder betaalt voor beide gebouwen 72,5 miljoen euro.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “ProRail koopt monumentale panden Inktpot en Tulpenburgh”

Stoffel Bos|10.06.16|10:29

Het is een foto van “De Inktpot” en niet van “De Tulpenburgh”

Hans Crombeen|16.06.16|14:12

Ook van binnen is de Inktpot een prachtig gebouw, met veel houtwerk en in het beeld gebrachte constructies van steen. Als het open gesteld wordt tijdens open monumentendag een aanrader. Overigens was de bouw van de Inktpot voor de NS destijds aanleiding om Strukton op te richten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.