Vlaggen voor het Berlaymontgebouw

Definitief ruim 30 miljard in EU-budget voor transportprogramma CEF

De Europese Commissie wil definitief 30,6 miljard vrijmaken voor het transport-subsidieprogramma Connecting Europe Facility (CEF) voor de periode 2021-2027. Dat blijkt uit het definitieve voorstel dat de Europese Commissie vorige week bekendmaakte. Dit is onderdeel van het Multiannual Financial Framework (MFF), oftewel de meerjarenbegroting van de EU. Deze begroting moet nog worden goedgekeurd.

CEF is een belangrijk fonds. Verschillende spoorprojecten worden hiermee gefinancierd, zoals de TEN-T spoorcorridors en de uitrol van het Europese spoorbeveiligingssysteem ERTMS. In mei werd bekendgemaakt dat er ruim 30 miljard zou worden vrijgemaakt voor het CEF. Nu is dit definitief onderdeel geworden van het voorstel.

Niet genoeg voor ERTMS

“Het voorgestelde budget is essentieel voor een succesvolle voortzetting van de implementatie van TEN-T regulering,” zegt CER-directeur Libor Lochman. “Ondanks dat het budget voor slimme technologieën is versterkt, zorgt het voorstel niet voor de robuuste EU-financiering die nodig is voor de uitrol van ERTMS. Meer investeringen in technologieën die het mogelijk maken om één Europese spooromgeving te creëren zijn nodig om concurrerend te blijven.”

CER (Community of European Railway and Infrastructure Companies) riep op tot verdere investeringen in het bestaande spoorwegnet en voor de aanleg van nieuwe infrastructuur op het trans-Europese vervoersnetwerk, en te focussen op projecten met Europese meerwaarde en multimodale verbindingspunten.

Spoornetwerken

In de nieuwe financieringsperiode zal 14,5 miljard euro gaan naar de oprichting van ‘efficiënte en onderling verbonden spoornetwerken’, valt in het voorstel te lezen. 9,6 miljard euro moet worden besteed aan projecten gericht op ‘slimme, duurzame, inclusieve en veilige mobiliteit’. Digitalisering en Europese spoorsystemen vallen hier ook onder. Bovendien omvat de begroting voor het eerst een speciale toewijzing van 6,5 miljard euro uit het veiligheids- en defensiebudget voor de ondersteuning van militaire mobiliteit.

In het kader van het nieuwe CEF-programma kunnen EU-subsidies worden gecombineerd met andere financiële instrumenten, zoals het InvestEU-fonds.

Huidig budget

In het huidige Multiannual Financial Framework (MFF 2014-2020) heeft het CEF-programma een subsidiebudget van 23,2 miljard euro voor de vervoerssector als geheel.

Lees ook:

EU investeert ruim 30 miljard in transport-subsidieprogramma CEF

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.