Thales komt met systeem dat drukte in OV monitort

Het DIVA-systeem van Thales. (Foto: Thales)

Thales komt met een nieuw systeem waarmee het voor reizigers mogelijk wordt om beter zicht te krijgen op de drukte in wagons van trein, tram of metro. Het in Parijs gevestigde techbedrijf lanceert het systeem onder de noemer Distributed Intelligent Video Analytics, oftewel DIVA.

Thales ziet een rol weggelegd voor het systeem, vooral als dadelijk de reizigersaantallen in het OV weer zullen toenemen, terwijl er vanwege het coronavirus nog steeds voldoende afstand gehouden moet worden.

DIVA maakt gebruik van de bestaande CCTV-camera’s op stations en in de wagons. Videoanalyse van de beelden door kunstmatige intelligentie kan vervolgens met hoge mate van betrouwbaarheid een beeld schetsen van de drukte in wagons van de naderende trein, tram of metro. Deze informatie kan vervolgens op de schermen boven het perron getoond worden.

Volgens Thales biedt het systeem ook voordelen voor op het station zelf. Zo kan DIVA in de gaten houden op welke plekken op het perron of waar in het station het te druk wordt. Een omroeper kan mensen dan naar een rustigere plek dirigeren.

Tevens kan DIVA ingezet worden voor het waarschuwen voor de aanwezigheid van achtergebleven passagiers in een wagon. Bijvoorbeeld als een trein, tram of metro het eindpunt van de lijn heeft bereikt. Ook achtergelaten bagage kan met het systeem eenvoudiger gelokaliseerd worden.

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.