Een goederentrein in Oberhausen, Duitsland

Berlijn komt met steunpakket voor spoorgoederenvervoer

Het Duitse spoorgoederenvervoer krijgt een steunpakket van 102 miljoen euro van de Bondsregering om de branche ‘meer toekomstbestendig’ te maken. In het kader van het programma ‘toekomst voor het railgoederenvervoer’ kregen spoorvervoerders dit jaar al 30 miljoen euro toegeschoven. Daar komt tot 2024 nog een bedrag van 72 miljoen euro bij.

Het geld is niet bedoeld om omzetverlies te compenseren, maar kan alleen worden gebruikt voor de noodzakelijke investeringen in digitalisering, automatisering en nieuwe voertuigtechnologie. “Wij willen meer vracht van de weg naar het spoor verplaatsen en we willen de branche in deze coronacrisis met extra investeringen ondersteunen”, meldt het Duitse transportministerie.

Lagere heffingen

De branche heeft eerder om meer steun uit Berlijn gevraagd. Zij wijzen er op dat het ladingaanbod op het spoor de laatste weken daalt door de lockdown en verladende partijen steeds meer goederen over de weg laten vervoeren. Daarbij wordt het wegvervoer geholpen door de lage dieselprijzen van de laatste tijd. Onder meer wil het railgoederenvervoer lagere heffingen voor het gebruik van het spoor.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Auteur: John Versleijen

John Versleijen is redacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.