PVV: beperkingen Waalhaven Zuid volstrekt onacceptabel

De PVV heeft Kamervragen gesteld aan minister Cora van Nieuwenhuizen over de beperkingen voor het rangeren met gevaarlijke stoffen op Waalhaven Zuid. PVV-Kamerlid Roy van Aalst vindt het “volstrekt onacceptabel” dat ondernemers hier “grote economische schade door oplopen”.

In september vorig jaar werden de rangeeractiviteiten op Waalhaven Zuid stilgelegd omdat de bluscapaciteiten tekortschoten. Spoorbeheerder ProRail beloofde snel met een oplossing te komen, maar vorige week meldde SpoorPro dat goederenvervoerders voorlopig nog niet met gevaarlijke stoffen mogen rangeren op goederenemplacement Waalhaven Zuid.

Proef

ProRail voerde op maandag 13 januari een proef uit een verbeterde versie van het tijdelijk blussysteem. Uit de test bleek het systeem te werken, alleen konden de omgevingsdienst DCMR en veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond nog niet akkoord gaan met het (deels) hervatten van rangeerbewegingen met wagons met gevaarlijke stoffen.

Dit zou komen omdat ProRail een aantal bijbehorende documenten nog niet had aangeleverd om de betrouwbaarheid en robuustheid van het blussysteem goed te kunnen beoordelen. Volgens ProRail stelde het bevoegd gezag aanvullende eisen die voor aanvang van de test nog niet bekend waren. Van Aalst vraagt Van Nieuwenhuizen hoe het kan dat ProRail niet veel eerder tot heldere afspraken is gekomen met de omgevingsdienst en veiligheidsregio voor een definitieve oplossing.

Definitieve oplossing

Zelfs wanneer de papieren in orde zijn, mag slechts een deel van het rangeerterrein worden gebruikt om wagons met gevaarlijke stoffen te sorteren. Uit de proeven bleek namelijk dat het tijdelijke, bovengrondse blussysteem niet geheel toereikend is. De PVV vraagt de minister om uit te leggen waarom ProRail er niet in is geslaagd om met het blussysteem het gehele rangeerterrein te bestrijken.

Verder moet ProRail haast maken met een definitieve installatie waarvan de leidingen onder de grond liggen. De PVV pleit er net als de gemeente Rotterdam voor dat hier zo snel mogelijk een planning voor komt en vraagt de minister met een concrete datum te komen.

Lees ook:

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

PVV: beperkingen Waalhaven Zuid volstrekt onacceptabel | SpoorPro.nl

PVV: beperkingen Waalhaven Zuid volstrekt onacceptabel

De PVV heeft Kamervragen gesteld aan minister Cora van Nieuwenhuizen over de beperkingen voor het rangeren met gevaarlijke stoffen op Waalhaven Zuid. PVV-Kamerlid Roy van Aalst vindt het “volstrekt onacceptabel” dat ondernemers hier “grote economische schade door oplopen”.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.