blusoefening Waalhaven-Zuid, foto: ProRail

Blusproef Waalhaven geslaagd, wachten is nu op autoriteiten

Spoorbeheerder ProRail deed afgelopen maandag een nieuwe blusproef op spooremplacement Waalhaven. De vorige test in november 2019 moest voortijdig worden afgeblazen omdat er een blusleiding losschoot. Dit keer verliep de test wel goed. Volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond maakt de gemeente Rotterdam deze week nog bekend of de testresultaten ook voldoende zijn om weer zonder beperkingen treinen te rangeren op het emplacement.

“Er waren dit keer geen lekkages, de worplengte van de waterstraal was voldoende en de voorziening was snel genoeg in te richten”, aldus een woordvoerder van ProRail. Hij benadrukt daarbij wel dat het nog steeds om een tijdelijke noodvoorziening gaat. Helemaal ideaal is zo’n oplossing volgens ProRail nooit, “maar dit is het best mogelijke resultaat binnen dit tijdsbestek. Iedereen is doordrongen van de noodzaak om zo snel mogelijk weer te kunnen rangeren met gevaarlijke stoffen op Waalhaven.” Naast de economische noodzaak speelt ook mee dat de omleidingsroute voor de betroffen goederentreinen en het verplaatsen deze vracht naar de weg ook niet ideaal is.

Bevoegd gezag

De nieuwe proef werd gedaan exact vier maanden na de ingang van de gebruiksbeperkingen op emplacement Waalhaven voor vervoer van gevaarlijke stoffen. Tussen 8.00 uur ’s ochtends en 16.30 uur ’s middags was er een buitendienststelling op het emplacement en werden de blusvoorzieningen integraal getest. Hierbij waren naast ProRail ook het bevoegd gezag bestaande uit DCMR en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond betrokken. Van dit bevoegd gezag hangt nu af of de soepel verlopen test ook betekent dat de tijdelijke bluswatervoorziening goed genoeg is om weer met gevaarlijke stoffen op het terrein te rijden.

Geen uitspraken

ProRail laat weten geen verdere uitspraken te kunnen doen over het verloop van de test en zegt het oordeel van de betroffen instanties af te wachten. Volgens bronnen binnen de betrokken instantie kan het naast goed- of afkeur van de voorzieningen ook zo zijn dat de beperkingen onder voorwaarden worden opgeheven. Bijvoorbeeld dat de huidige beperkingen nog wel gelden onder bepaalde weersomstandigheden, zoals vorst. Of dat er een streng inspectieregime gaat gelden of speciale onderhoudseisen. Bij groen licht vanuit het raadhuis aan de Coolsingel kunnen de voor goederenvervoerders zeer kostbare gebruiksbeperkingen nog deze maand worden opgeheven.

Definitieve oplossing

Tegen 2023 moet de tijdelijke voorziening zijn vervangen door een nieuwe definitieve oplossing. Het plan is hierbij om waterputten te slaan, zodat het bluswater niet vanuit een verder weg gelegen waterbassin naar het emplacement hoeft te worden gepompt. Doordat de tijdelijke voorziening bestaat uit een lange toevoerleiding van aan elkaar gekoppelde slangen en pijpen, is deze ook relatief kwetsbaar. Bij de nieuwe test werden de leidingen beter verankerd aan de grond en daarnaast zijn deze door het plaatsen van hekken minder kwetsbaar.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “Blusproef Waalhaven geslaagd, wachten is nu op autoriteiten”

Kom Mentor|22.01.20|20:48

Ik lig altijd dubbel bij die foto’s van ProRail. Zij doen en laten wat zij willen en houden zich aan geen enkele spoorregel.
Voorbeelden bij deze foto:

– Wij staan niet op spoorstaven en dwarsliggers
– Wij klimmen niet op goederenwagons

Maar bij ProRail zijn we ‘God’ en doen we alles wat we een ander verbieden.
En voor die doelloze ziel die denkt slim te kunnen reageren:
Er staat -nergens- een uitzondering voor ProRail, bij calamiteiten of bij testen.
PrutsRail past echt beter.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.