Een elektrische goederentrein van Lineas

Lineas en 3MCT starten nieuwe spoorgoederenverbinding tussen Belgische havens

De Belgische spoorgoederenvervoerder Lineas Intermodal en 3MCT zijn samen gestart met een nieuwe goederenspoorverbinding tussen het havengebied van North Sea Port in Zeeland en de havens van Antwerpen en Zeebrugge.

Vanuit de de terminal van 3MCT (een dochteronderneming van logistiek dienstverlener Vlaeynatie) in het Zeeuwse Westdorpe vertrekt nu drie keer per week een goederentrein met containers richting de havens van Antwerpen of Zeebrugge. De containers zijn bedoeld voor wereldwijde overzeese export via de Belgische havens. Op termijn kan deze verbinding worden uitgebouwd van drie keer in de week naar een dagelijkse verbinding.

Mobiliteitsproblemen bestrijden

Beide bedrijven startten de samenwerking om een oplossing te bieden voor enerzijds de grote drukte aan de waterkant met containers die in de havens worden aangeleverd door binnenvaartschepen en anderzijds de filevorming op de toegangswegen met vrachtwagens. “Een efficiënte verbinding per spoor drong zich meer en meer op”, aldus Dirk Vercruyssen van Vlaeynatie. “Met deze drie treinen per week houden we ongeveer 19.000 vrachtwagens per jaar van de baan tussen de Antwerpse en Zeebrugse haven en North Sea Port.”

Volgens Sam Bruynseels, managing director van Lineas Intermodal, is het verplaatsen van het transport tussen de belangrijke havens naar het spoor een concrete actie om de mobiliteitsproblemen tegen te gaan.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.