Staatssecretaris, Wilma Mansveld, Infrastructuur en Milieu

Mansveld stuurt ontwerpbesluit Europese spoorwegruimte naar Kamer

Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft maandag een ontwerpbesluit met maatregelen die nodig zijn om tot één Europese spoorwegruimte te komen ter goedkeuring naar de Tweede Kamer gestuurd. Het gaat om regels met betrekking tot de vergoeding voor het minimumtoegangspakket, de toegang tot dienstvoorzieningen en de levering van diensten op het gebied van het spoor. Ook staan er enkele wijzigingen in van algemene maatregelen van bestuur om de richtlijn 2012/34/EU van het Europees Parlement te kunnen implementeren. De richtlijn gaat per 16 juni in.

Voor het spoorgoederenvervoer heeft het EU-besluit gevolgen voor de hoogte van de gebruiksvergoedingen. Het besluit bevat regels waaraan deze methode voor toerekening dient te voldoen. De methode is in 2012 afgestemd tussen ProRail en de ACM.

Netverklaring

Deze methode is het uitgangspunt voor het vaststellen van de vergoeding voor het minimumtoegangspakket. De uitgangspunten van de methode voor toerekening worden voor het eerst opgenomen in de definitieve netverklaring van 2018. Tot die tijd hanteert ProRail de hiervoor bedoelde methode.

In het besluit zijn verder regels opgenomen over de voorwaarden voor toegang tot dienstvoorzieningen en de levering van diensten en daarmee ook de vergoedingen voor deze toegang en de bijbehorende transparante informatievoorziening. Dat betreft voornamelijk de concessies in het reizigersvervoer.

Download hier het ontwerpbesluit.

U las zojuist één van uw gratis premium artikelen

Uw abonnement helpt onze journalisten bij het zoeken naar de waarheid in de spoorsector.

Onbeperkt lezen? Stap nu in en profiteer van de introductieaanbieding ‘eerste maand gratis.

start 1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.