Waalbrug

Spoorbrug bij Nijmegen wordt in augustus definitief hersteld

Geen treinen over de Waalbrug uit 'veiligheidsoverwegingen' nadat er door de inspectie een onbekend defect werd ontdekt. Ralf Liebhold / Shutterstock

De spoorbrug bij Nijmegen, die eind juni tijdelijk buiten dienst werd gesteld nadat bij een inspectie bleek dat er werkzaamheden niet correct waren uitgevoerd, wordt ergens in augustus definitief gerepareerd. Dat laat ProRail weten tegenover SpoorPro. De spoorbeheerder hoopt op korte termijn een exacte datum voor de herstelwerkzaamheden te communiceren.

Op dinsdag 26 juni vlak nadat de spoorbrug bij Nijmegen een onderhoudsbeurt had gehad, bleek na een inspectiecontrole dat er werkzaamheden niet correct waren uitgevoerd. Welke aannemer daarvoor verantwoordelijk is, is bij ProRail bekend maar wordt niet naar buiten toe gecommuniceerd. Doordat ProRail in allerijl tijdelijke herstelreparaties aan de brug liet uitvoeren, kon de brug al twee dagen na het ontdekken van de “niet correct uitgevoerde werkzaamheden” weer worden gebruikt.

Hoewel de brug dus weer snel kon worden opengesteld, gaat deze in augustus toch weer voor onbepaalde tijd dicht voor definitieve herstelreparaties. “De ondervulling onder de opleggingen is tijdens de tijdelijke herstelwerkzaamheden aangepast”, legt Mirjam de Witte van ProRail uit. “We rijden nu met een snelheidsbeperking over de spoorbrug en we monitoren de brug en blijven in de gaten houden of dat goed blijft gaan.”

Zorgelijke situatie

Er was de afgelopen tijd veel te doen over de kapotte spoorbrug. Railgood-directeur Hans-Willem Vroon noemde het defect “zorgelijk” omdat het probleem zich voordeed op het gemengde spoornet. Volgens Vroon is het daarom belangrijk dat er voldoende budget beschikbaar blijft voor het onderhoud en vernieuwing van spoorinfra.

“Dit kabinet besteedt gelukkig meer geld aan onderhoud en vernieuwing, maar voor het spoor is het nog niet voldoende. Zonder goede infra hoeven we ook niet te praten over modal shift en groei”, zei de spoorgoederenexpert over het kabinet, dat toen nog niet demissionair was.

ProRail-woordvoerder Baas was echter van mening dat vooral het personenvervoer werd getroffen door de tijdelijke buitendienststelling van de spoorbrug tussen Nijmegen en Arnhem. “Zo’n groot aandeel heeft het goederenvervoer dat normaliter over de brug gaat ook weer niet”, zei hij daarover.

Lees ook:

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Onderwerpen: , ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoorbrug bij Nijmegen wordt in augustus definitief hersteld | SpoorPro.nl
Waalbrug

Spoorbrug bij Nijmegen wordt in augustus definitief hersteld

Geen treinen over de Waalbrug uit 'veiligheidsoverwegingen' nadat er door de inspectie een onbekend defect werd ontdekt. Ralf Liebhold / Shutterstock

De spoorbrug bij Nijmegen, die eind juni tijdelijk buiten dienst werd gesteld nadat bij een inspectie bleek dat er werkzaamheden niet correct waren uitgevoerd, wordt ergens in augustus definitief gerepareerd. Dat laat ProRail weten tegenover SpoorPro. De spoorbeheerder hoopt op korte termijn een exacte datum voor de herstelwerkzaamheden te communiceren.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Onderwerpen: , ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.