‘Onbetaalbare’ verduurzaming: Arriva schakelt tijdelijk terug op diesel

Arriva aankomst Groningen
Een Arriva-treinstel bij aankomst in Groningen. PvL/Flickr/CC

Sinds mei van dit jaar rijdt een groot deel van de Arriva-treinen niet meer op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Volgens Arriva schieten de kosten van de plantaardige brandstof momenteel door het dak. De vervoerder wil de stijgende kosten niet nog verder doorberekenen aan de treinreiziger.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

3 reacties op “‘Onbetaalbare’ verduurzaming: Arriva schakelt tijdelijk terug op diesel”

Marc Busio|19.09.23|16:19

Het speelkwartier is over. Arriva is nu eenmaal gewoon een OV-bedrijf en kan zich beter verre houden van dit soort experimenten waar haar reizigers niets aan hebben. Vrachtwagen, bussen, landbouwvoertuigen: ze rijden allemaal nog op diesel en dan maken die paar regiotreintjes echt niet het verschil.

Nermal242|20.09.23|11:29

Precies Marc, ze kunnen beter eerst wat gaan doen tegen de echte vervuiler zoals fabrieken en vliegtuigen. De reiskwaliteit gaat zeker omlaag als het materieel dat CO2 neutraal is veel slechter is dan de diesels.

A C F Sierts|28.09.23|15:41

@ Marc: uiteindelijk gaat Arriva met (partiele) electrificatie wel degelijk fors op de exploitatiekosten besparen en meer reizigers trekken.

Kern van de zaak: volledig hergebruik remenergie plus (indien nodig) nog iets sneller aanzetten tot Vmax & hogere Vmax. Dat eerste scheelt voor vaak stoppende regiotreinen significant in de (energie/exploitatie-)kosten, en de punctualiteit wordt hoger.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Onbetaalbare’ verduurzaming: Arriva schakelt tijdelijk terug op diesel | SpoorPro.nl

‘Onbetaalbare’ verduurzaming: Arriva schakelt tijdelijk terug op diesel

Arriva aankomst Groningen
Een Arriva-treinstel bij aankomst in Groningen. PvL/Flickr/CC

Sinds mei van dit jaar rijdt een groot deel van de Arriva-treinen niet meer op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Volgens Arriva schieten de kosten van de plantaardige brandstof momenteel door het dak. De vervoerder wil de stijgende kosten niet nog verder doorberekenen aan de treinreiziger.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

3 reacties op “‘Onbetaalbare’ verduurzaming: Arriva schakelt tijdelijk terug op diesel”

Marc Busio|19.09.23|16:19

Het speelkwartier is over. Arriva is nu eenmaal gewoon een OV-bedrijf en kan zich beter verre houden van dit soort experimenten waar haar reizigers niets aan hebben. Vrachtwagen, bussen, landbouwvoertuigen: ze rijden allemaal nog op diesel en dan maken die paar regiotreintjes echt niet het verschil.

Nermal242|20.09.23|11:29

Precies Marc, ze kunnen beter eerst wat gaan doen tegen de echte vervuiler zoals fabrieken en vliegtuigen. De reiskwaliteit gaat zeker omlaag als het materieel dat CO2 neutraal is veel slechter is dan de diesels.

A C F Sierts|28.09.23|15:41

@ Marc: uiteindelijk gaat Arriva met (partiele) electrificatie wel degelijk fors op de exploitatiekosten besparen en meer reizigers trekken.

Kern van de zaak: volledig hergebruik remenergie plus (indien nodig) nog iets sneller aanzetten tot Vmax & hogere Vmax. Dat eerste scheelt voor vaak stoppende regiotreinen significant in de (energie/exploitatie-)kosten, en de punctualiteit wordt hoger.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.