De tram zal last hebben van de vernieuwingsklus.

Vernieuwing Berlagebrug van start, GVB pakt tramspoor aan

Tram 12 rijdt tot halte Amsteldijk en terug via Victorieplein (beginhalte), meldt het GVB. Shutterstock

De Berlagebrug in Amsterdam is vanaf maandag tot en met 10 november afgesloten voor een renovatie. In de komende weken werkt Mobilis als hoofdaannemer aan de vervanging van de brugklep en het bewegingswerk. Het GVB maakt van de gelegenheid gebruik om het tramspoor te vernieuwen.

De Berlagebrug uit 1932 is een Rijksmonument. Het kunstwerk voldoet niet meer aan het wettelijke veiligheidsniveau, zegt de gemeente in een aanbestedingsdocument. “De brug veroorzaakt al langer overlast. Klachten gaan onder andere over het geluid en de verminderde beschikbaarheid tijdens warme periodes. De stalen brugklep en het bewegingswerk moeten helemaal worden vernieuwd.”

De opdracht voor dat laatste werd in 2021 gegund aan Mobilis voor een aanneemsom van ongeveer 12 miljoen euro. De aannemer schakelde Machinefabriek Rusthoven in voor de productie van de nieuwe brugdelen, die tijdens de afsluiting van vandaag tot en met 10 november worden geplaatst.

In dezelfde periode als de Berlagebrug wordt de nabijgelegen kruising op de Amsteldijk en de Vrijheidslaan opgeknapt, laat de gemeente Amsterdam in een online nieuwsbericht weten. Tegelijkertijd werkt het vervoersbedrijf GVB aan het tramspoor en plaatst Waternet nieuwe rioolbuizen voor regenwater. De werkzaamheden aan het spoor en de brug hebben gevolgen voor de dienstregeling van lijn 12.

Hulpbrug

Mobilis is al een tijdje bij de brug aan het werk. Eerder deze maand installeerde de aannemer een hulpbrug voor voetgangers, fietsers en nood- en hulpdiensten. Zo kan dit verkeer tijdens afsluiting alsnog de Amstel oversteken. Het openbaar vervoer, auto’s en ander gemotoriseerd verkeer worden omgeleid.

Naast de brugklep en het bewegingswerk is Mobilis verantwoordelijk voor de renovatie van de monumentale onderdelen van de brug, waaronder het metselwerk in de pijlers en het smeedwerk in de leuningen. De renovatie hiervan begon vorig jaar al.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd op zustersite Infrasite.nl.

Auteur: Geert van der Klugt

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vernieuwing Berlagebrug van start, GVB pakt tramspoor aan | SpoorPro.nl
De tram zal last hebben van de vernieuwingsklus.

Vernieuwing Berlagebrug van start, GVB pakt tramspoor aan

Tram 12 rijdt tot halte Amsteldijk en terug via Victorieplein (beginhalte), meldt het GVB. Shutterstock

De Berlagebrug in Amsterdam is vanaf maandag tot en met 10 november afgesloten voor een renovatie. In de komende weken werkt Mobilis als hoofdaannemer aan de vervanging van de brugklep en het bewegingswerk. Het GVB maakt van de gelegenheid gebruik om het tramspoor te vernieuwen.

De Berlagebrug uit 1932 is een Rijksmonument. Het kunstwerk voldoet niet meer aan het wettelijke veiligheidsniveau, zegt de gemeente in een aanbestedingsdocument. “De brug veroorzaakt al langer overlast. Klachten gaan onder andere over het geluid en de verminderde beschikbaarheid tijdens warme periodes. De stalen brugklep en het bewegingswerk moeten helemaal worden vernieuwd.”

De opdracht voor dat laatste werd in 2021 gegund aan Mobilis voor een aanneemsom van ongeveer 12 miljoen euro. De aannemer schakelde Machinefabriek Rusthoven in voor de productie van de nieuwe brugdelen, die tijdens de afsluiting van vandaag tot en met 10 november worden geplaatst.

In dezelfde periode als de Berlagebrug wordt de nabijgelegen kruising op de Amsteldijk en de Vrijheidslaan opgeknapt, laat de gemeente Amsterdam in een online nieuwsbericht weten. Tegelijkertijd werkt het vervoersbedrijf GVB aan het tramspoor en plaatst Waternet nieuwe rioolbuizen voor regenwater. De werkzaamheden aan het spoor en de brug hebben gevolgen voor de dienstregeling van lijn 12.

Hulpbrug

Mobilis is al een tijdje bij de brug aan het werk. Eerder deze maand installeerde de aannemer een hulpbrug voor voetgangers, fietsers en nood- en hulpdiensten. Zo kan dit verkeer tijdens afsluiting alsnog de Amstel oversteken. Het openbaar vervoer, auto’s en ander gemotoriseerd verkeer worden omgeleid.

Naast de brugklep en het bewegingswerk is Mobilis verantwoordelijk voor de renovatie van de monumentale onderdelen van de brug, waaronder het metselwerk in de pijlers en het smeedwerk in de leuningen. De renovatie hiervan begon vorig jaar al.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd op zustersite Infrasite.nl.

Auteur: Geert van der Klugt

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.