Overweg in Baarn

Plaatsing van flitspalen bij beruchte spoorwegovergangen in Baarn

Twee overwegen in Baarn worden voorzien van flitscamera's.Smiley/Creative Commons

Op twee even belangrijke als beruchte spoorwegovergangen in Baarn gaat spoorbeheerder ProRail flitspalen plaatsen. De camera’s zijn nodig omdat er te vaak ernstige ongelukken en bijna-ongelukken plaatsvinden door mensen die gauw nog even oversteken als de lichten al knipperen, de bellen rinkelen en de slagbomen reeds dicht zijn.

Het gaat om de spoorwegovergang aan de Luitenant-generaal Von Heutszlaan/Stationsweg en de overweg aan de Torenlaan. De eerstgenoemde spoorwegovergang behoort tot de top-5 van gevaarlijkste overgangen in Nederland. Redenen daarvoor zijn de lengte van de overgang én de overmoed en/of onvoorzichtigheid bij de mens. De spoorwegovergang telt drie sporen en de overweg gaat liefst 17 keer per uur dicht. Het zorgt met grote regelmaat voor levensgevaarlijke situaties en dientengevolge ook voor hartverzakkingen bij treinmachinisten.

Zigzaggend tussen de spoorbomen door

De lengte van de overweg zorgt ervoor dat het even duurt vooraleer iemand – bijvoorbeeld te voet en met rollator – het spoor over is. Daar helpt natuurlijk geen flitspaal tegen, maar komt gewoon neer op doorlopen en uitkijken voor de voetganger. Het feit dat de overgang 17 keer per uur – dat is om de drieëneenhalve minuut! – dicht gaat, maakt dat mensen ongeduldig worden. In de wetenschap dat ze een paar minuten moeten wachten zodra de spoorbomen dicht gaan, maakt dat mensen nog gauw proberen om zigzaggend tussen de spoorbomen door de overweg oversteken. Dit gebeurt met grote regelmaat, zowel te voet, met de fiets, brommer, motor als met de auto.

Boetes van 170 tot 250 euro

Met de flitspalen hoopt ProRail dat het aantal overtreders sterk zal teruglopen. Het betreden van een spoorwegovergang als de bellen klinken, de lichten knipperen en de spoorbomen dicht gaan of dicht zijn is gewoon een verkeersovertreding. Daar staat dan ook een flinke boete op. Voertuigen met kenteken die geflitst worden, kunnen een bekeuring van 250 euro tegemoet zien. Voor brom- en snorfietsen is het boetebedrag 170 euro. Voetgangers en fietsers die door buitengewoon opsporingsambtenaren geïdentificeerd kunnen worden krijgen eveneens een bekeuring.

De flitspalen in Baarn zijn niet de eerste die in Nederland geplaatst worden. Het eveneens Utrechtse Bunnink had de primeur van een flitscamera bij een spoorwegovergang. ProRail heeft veel overwegen op de nominatie staan voor installatie van een flitspaal. De volledige lijst met overwegen vind je hier.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.