Nachttrein

België wil inzetten op subsidie voor nachttreinen

Een nachttrein tijdens zonsondergang. Vince Pahkala / Wikimedia Commons

Spoorondernemingen die in België een nachttrein laten rijden moeten voortaan subsidie krijgen voor hun energiefactuur en infrastructuurkosten. Het is een voorstel dat werd ingediend door de Belgische minister van Mobiliteit en inmiddels is goedgekeurd door de ministerraad. Het voorstel voor de subsidieregeling moet nog wel ter inzage worden voorgelegd aan de Raad van State waarna de Belgische regering het plan kan aannemen.

België wil de inzet van nachttreinen aantrekkelijker maken voor zowel aanbieders als passagiers. Veel projecten komen echter moeizaam of zelfs helemaal niet van de grond. Georges Gilkinet, de minister van Mobiliteit in België, denkt een oplossing te hebben gevonden om het voor spoorondernemingen aantrekkelijker te maken nachttreinen te laten rijden.

Een financiële steunregeling waarbij de overheid de spoorweginfrastructuurvergoeding en de tractie-energiekosten voor de uitbaters van nachttreinen zal betalen is vorige week goedgekeurd door de Belgische ministerraad. Hierbij zal de Belgische overheid de kosten van zowel energie als infrastructuur volledig dekken voor nachttreinen, verklaart een woordvoerder van Gilkinet tegenover SpoorPro.

2 miljoen gereserveerd

De plannen worden nu ter inzage neergelegd bij de Raad van State, waarna de Belgische regering het plan nog moet goedkeuren. De subsidieregeling zal – bij wijze van proef – moeten gaan gelden voor de komende twee jaar. De Belgische regering heeft 2 miljoen euro beraamd voor de steunmaatregel. De overheid zal, wanneer het plan is goedgekeurd, de vergoeding op zich nemen die treinaanbieders zijn verschuldigd om te betalen aan Infrabel om gebruik te mogen maken van het spoornetwerk. De overheid vergoedt daarbij ook de energiekosten die worden gemaakt om op het net te rijden.

‘Hopelijk volgen andere lidstaten’

Minister Gilkinet hoopt dat de subsidie op de energiefactuur zal bijdragen aan de komst van meer nachttreinen op het Belgische spoor. Ook hoopt hij dat andere landen het voorbeeld zullen volgen, en zegt dat België het eerste land in Europa is dat een dergelijke concrete maatregel in wil zetten.

“Wij moedigen treinoperatoren aan om hun activiteiten naar en vanuit ons land uit te breiden. Dat kan zowel door het aantal verbindingen op bestaande routes, zoals Wenen, uit te breiden, als door steun te verlenen aan nieuwe uitbaters die op korte of middellange termijn van start willen gaan. Er werd al belangstelling getoond voor een verbinding tussen Zweden (Malmö) of Tsjechië (Praag) en Brussel”, aldus Gilkinet in een verklaring. De minister hoopt dat andere lidstaten zullen volgen, zodat de nachttreinen “een nog gunstiger kader krijgen en de tarieven voor de reizigers nog aantrekkelijker worden.”

Kanttekeningen worden er nog wel geplaatst, omdat nachttreinen relatief duur zijn voor consumenten, terwijl ze vaak wel aanzienlijk langer onderweg zijn dan een vliegtuig naar dezelfde eindbestemming. Daarnaast vergt het opstarten van een nachttreinverbinding een hoge investering voor spoorondernemingen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.