
SpoorProTV: Elektrische RailRunner brengt spoorwerkers snel naar werklocatie
Sinds kort worden spoormedewerkers van Strukton Rail met behulp van de volledig elektrisch aangedreven Eco RailRunner (Railhog) van en naar hun werklocatie gebracht op het project PHS Rijswijk-Rotterdam. SpoorProTV mocht een middag meerijden met de Eco RailRunner op de werklocatie tussen station Delft en het gloednieuwe station Delft Campus.
Thierry Jansen van Strukton Rail is op het project PHS Rijswijk-Rotterdam de zogeheten
poortwachter van de tunnel Delft die de stations Delft en Delft Campus met elkaar verbindt.
Op dit moment wordt er op station Delft een nieuw perron aangelegd en worden tevens de
laatste werkzaamheden verricht op het fonkelnieuwe station Delft Campus.

Jansen: “De Railhog is volledig elektrisch. Nu worden de mensen naar hun werkplek
gebracht binnen een minuut of zes.” Dat was voor de komst van de Eco RailRunner een heel
ander verhaal. Toen moesten de spoorwerkers vaak voor en na hun werktijd lange afstanden
lopen van en naar de werklocatie. “Dat was voorheen wel een uur tot anderhalf uur
per dag lopen”, vult Jansen aan.
Momenteel is Strukton Rail bezig in de tunnel die de twee stations in Delft met elkaar verbindt. Jansen: “In dit station (station Delft – red.) hebben we bijvoorbeeld ook reizigers lopen en daarom hebben we nu de Railhog om zo min mogelijk uitlaatgassen in de tunnel te krijgen.” De Eco RailRunner kan zowel over de weg als over het spoor rijden. “Bij kleine overwegen kunnen we zo instappen en de mensen naar hun werkplek begeleiden”, aldus Jansen.



‘s Nachts moet de Eco RailRunner worden opgeladen en dat is genoeg om er de volgende dag een volledige werkdienst mee te rijden. Dat de Eco RailRunner volledig elektrisch is is bijzonder, omdat er tot nu toe eigenlijk alleen nog maar wordt gewerkt met werkvervoer dat rijdt op diesel. Jansen: “Wij hebben puur gekozen voor 100 procent elektrisch omdat we in de tunnel geen gassen willen hebben en omdat het beter voor het milieu is.”

Als het project PHS Rijswijk-Rotterdam helemaal af is, dan is het de bedoeling dat de Eco RailRunner meer zal worden ingezet tijdens buitendienststellingen. “Soms zit je helemaal in een weiland en kun je daar niet komen met de auto. Dat moeten de mensen normaal ook allemaal lopen. Dus we willen de Railhog ook echt meer in gaan zetten”, zo besluit Jansen. Als de Eco RailRunner bevalt, dan hoopt Strukton Rail er in de nabije toekomst meerdere aan te schaffen om zodoende het werkgemak te verhogen en bij te dragen aan een duurzamere vorm voor het uitvoeren van spoorwerkzaamheden.
Lees ook:
Elektrisch spoorvoertuig moet lange wandelingen op werklocaties overbodig maken
Kijk, dat zijn nou innovaties die écht zoden aan de dijk zetten in de hardwerkende spoorpraktijk 👍👍👍