Pas in december weer treinverkeer tussen Lelystad en Dronten

2022, ProRail

De schade van het hoogspanningskabelincident eerder deze maand op het traject Lelystad-Dronten is zodanig dat ProRail nog zeker tot half december nodig heeft om deze te herstellen.

Daarmee worden de eerste prognoses voor de hervatting van het treinverkeer van halverwege september en 3 oktober fors overschreden, iets waar ProRail al rekening mee hield. Al vrij kort na het incident zei de Spoorbeheerder dat het ‘enkele weken zou duren”. Dat is nu enkele maanden geworden.

ProRail zegt donderdag dat de bovenleiding over een lengte van 7 kilometer vervangen moet worden. Hetzelfde geldt voor de kabels, seinen en relaiskasten. De spoorbeheerder spreekt van schade die “in de miljoenen” loopt.

Op 2 September kwam door nog onduidelijke reden de hoogspanningskabel te dicht bij de bovenleiding. Hierdoor ontstond overslag, oftewel het overslaan van een elektrische lading.

“We zetten echt alles op alles, omdat we het belangrijk vinden dat de treinen zo snel mogelijk weer kunnen rijden”, aldus regiodirecteur Harro Homan. “Gezien de omvangrijke schade is medio december de snelste mogelijkheid.” ProRail sluit vanwege materiaaltekorten en personeelsschaarste niet uit dat ook die datum niet gehaald wordt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.