Nieuwezijds Voorburgwal

GVB vervangt traminfrastructuur Nieuwezijds Voorburgwal

Bron: Michael Otto / GVB Railinfrabedrijf

Het GVB vervangt in opdracht van de gemeente Amsterdam de traminfrastructuur op de Nieuwezijds Voorburgwal. De herinrichting van de gedempte gracht in het centrum van de hoofdstad is nodig om de huidige verkeerssituatie veiliger en groener te maken. In de nieuwe situatie krijgen trams en fietsers voorrang in het verkeer.

Tot de zomer van 2024 zal er worden gewerkt aan het noordelijke deel van de Nieuwezijds Voorburgwal, gelegen tussen de Paleisstraat en de Prins Hendrikkade. De trambaan wordt vernieuwd en de tramhaltes Dam en Nieuwezijds Kolk worden verplaatst. Verder worden er bomen bijgeplant, wordt er nieuwe duurzame verlichting aangebracht en worden alle elektriciteitskabels en leidingen voor gas, riool en water vernieuwd.

Nieuwezijds Voorburgwal
Werkzaamheden aan de traminfrastructuur aan de noordzijde van de Nieuwezijds Voorburgwal. Bron: Michael Otto / GVB Railinfrabedrijf

Herinrichting Nieuwezijds Voorburgwal

De werkzaamheden aan het noordelijke deel van de Nieuwezijds Voorburgwal maken deel uit van de herinrichting van de gedempte gracht. Het zuidelijke deel van de Nieuwezijds Voorburgwal werd eerder al aangepakt. Daar werd een nieuw verlichtingsplan geïnstalleerd en op het Singel ter hoogte van de Universiteitsbibliotheek is een nieuwe tramhalte aangelegd die voor iedereen toegankelijk is. De nieuwe halte vervangt de slecht toegankelijke halte Spui en halte Koningsplein. Op het Koningsplein is nu meer ruimte voor voetgangers, bomen en fietsparkeervoorzieningen.

Verder werd de trambaan van de Paleisstraat tot en met het Koningsplein vernieuwd en is er een proef gestart met een nieuwe manier van bevestigen van het tramspoor bij het Singel en het Koningsplein. Het GVB hoopt dat de proefconstructie zorgt voor minder geluid, trillingen en slijtage.

Lees ook:

GVB bereidt aanbesteding slijtvaste spoordelen voor

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.