NABO

Sluiten onbeveiligde overweg Gaanderen past bij doelstelling NABO-vrij spoor

Fotogebruik is met schriftelijke goedkeuring ProRail.

In Gaanderen, gemeente Doetinchem, is een onbeveiligde spoorwegovergang (NABO) opgeheven. De overweg bevond zich bij de entree van een particuliere woning. Aankomende treinen waren niet goed zichtbaar, wat zorgde voor onveilige situaties. Het opheffen van onbeveiligde spoorwegovergangen past binnen het uitsterfbeleid van ProRail om het spoor in Nederland veiliger te maken.

Het liefst zou ProRail alle onbeveiligde overwegen NABO-vrij willen maken, maar daar gaan vaak lange procedures aan vooraf. Zo kan bijvoorbeeld het opheffen of aanpassen van particuliere overwegen alleen met toestemming van de rechthebbenden.

Spoor NABO-vrij maken

“Alle partijen zagen direct het nut en de noodzaak in van het opheffen van deze overweg”, vertelt Jost Lieuwen, projectmanager bij ProRail. Danou Veenhof, regiodirecteur bij ProRail: “Ik ben blij dat we met deze opheffing weer een mooie stap kunnen zetten in het NABO-vrij maken van het spoor.” Daaraan toevoegende: “Als nieuwe regiodirecteur vind ik de aanpak van NABO een belangrijk speerpunt.”

ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben samen de ambitie om de 180 openbaar toegankelijke NABO op te heffen. “Deze onbeveiligde overwegen brengen namelijk gevaarlijke situaties met zich mee”, aldus ProRail. Het is de bedoeling dat alle openbaar toegankelijke onbeveiligde overwegen in 2023 zijn aangepakt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.