project Hoekse Lijn

Station Hoek van Holland Haven weer bereikbaar met opening tijdelijke halte

project Hoekse Lijn

Het is weer mogelijk om met de metro naar station Hoek van Holland Haven te gaan. Het nieuwe tijdelijke perron van die halte is 14 maart in gebruik genomen. Dit is een grote stap in de realisatie van de Metro aan Zee-project. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de spoorlijn verlengd wordt tot aan het nieuwe eindstation Hoek van Holland Strand.

Het werk aan Metro aan Zee-project gaat richting de afrondingsfase, waarbij dit tracé aan de bestaande Hoekse Lijn wordt gekoppeld. Die koppeling is geslaagd, meldde de projectorganisatie. Vanwege de werkzaamheden was het niet mogelijk om het bestaande station Hoek van Holland Haven in gebruik te houden. Nu kan dat wel weer, zij het op een tijdelijke locatie 400 meter.

De looptijd voor voetgangers is wel iets langer. Daarom wordt er voor reizigers die slechter ter been zijn, een elektrisch voertuig ingezet van en naar het tijdelijke perron en de bushaltes van Hoek van Holland Haven. Dit voertuig is echter niet geschikt voor rolstoel- en scootmobielgebruikers. Het nieuwe tijdelijke station is op 14 maart in dienst genomen. Zodra de spoorverlenging deze zomer in dienst gaat, komt dit station te vervallen.

project Hoekse Lijn
project Hoekse Lijn

Bouw ging niet zonder slag of stoot

Het project Metro aan Zee, het laatste stuk van de Hoekse Lijn tot aan het strand van Hoek van Holland, wordt al jaren geplaagd door tegenslagen. Onder meer de aanbestedingsprocedure van de baan, stations en bovenleiding liep vertraging op omdat belangstellende partijen om uitstel van de inschrijving vroegen. Dit omdat zij thuis moesten werken door de corona-maatregelen.

Een andere vertragende factor was de langverwachte software-update van het spoorbeveiligingssysteem van Bombardier, inmiddels overgenomen door Alstom. Door de coronamaatregelen konden medewerkers niet naar Nederland reizen om de laatste problemen met het spoorbeveiligingssysteem op te lossen.

In november vorig jaar melde aannemer ABS (bouwcombinatie Boskalis Swietelsky) tenslotte dat er iets misgegaan was bij het storten van de betonnen buitenwanden van het nieuwe station Hoek van Holland Strand.

Verhogingen tegen opstuivend zand

Het spoor bij het nieuwe station loopt over verhogingen. Dit heeft te maken met dat je veel te maken hebt met opstuivend zand, zo dicht bij het strand. Het verhoogde spoor zou ervoor moeten zorgen dat er niet te veel zand op de spoorlijn komt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.