Reizigerstunnel Gorinchem, nieuw station
Video

Vernieuwd station Gorinchem na bouwconflict eindelijk geopend

Een bouwconflict gooide in 2019 nog roet in het eten, maar afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zover: het vernieuwde station van Gorinchem werd geopend. Met een nieuwe reizigerstunnel, zijperron, lift en een hellingsvlak is het station nu voor alle reizigers toegankelijk.

Vrijdag namen ProRail, de gemeente Gorinchem en de provincie Zuid-Holland het vernieuwde station officieel in gebruik. Ook Emmy den Heijer, die zich vanuit het Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid hard heeft gemaakt voor de toegankelijkheid van het station, woonde de opening bij.

Wereld van verschil

De reizigerstunnel met een breedte van zes meter is een stuk ruimer dan voorheen, vertelt programmamanager Toegankelijkheid Bram ’t Mannetje van ProRail. “Vroeger had het station aan de andere kant van het gebouw een hele nauwe, ronde tunnel. Die oogde als een grote rioolbuis. Het is een wereld van verschil.”

Naast de bredere tunnel heeft het station ook een een lift, waarmee beide perrons voor minder validen bereikbaar zijn. Emmy den Heijer is ook blij met het nieuwe station. Ze legt uit hoe de oude situatie eruit zag: “Als we op het tweede perron aankwamen dan konden we niet terug naar het eerste perron. Dan moesten we door naar Arkel en dan terugrijden”, zegt ze. 

“We hebben nu in ieder geval een lift waardoor we naar het tweede perron kunnen.” Volgens heeft het nieuwe station nog wel wat kinderziektes waar op dit moment oplossingen voor worden gezocht, maar ze is “blij dat het er is”.

Bekijk hier de videoreportage:

Discussie over de kosten

Bram ’t Mannetje: “De hoofdreden dat de bouwfase zo lang heeft geduurd is dat op de plek waar we de tunnel wilden inhijsen, ondergrondse putten zaten van het oude station dat vijftig jaar geleden hier heeft gestaan. Daardoor kon de kraan die de elementen op zijn plek moest krijgen daar niet staan. Eerst moesten die putten gedempt worden en geleegd. Er was discussie tussen ons en de aannemer wie de kosten moest betalen.” In een arbitragezaak werd ProRail in het gelijk gesteld, waarna in 2020 de werkzaamheden zijn vervolgd.

Station Gorinchem ligt aan de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. De verbeteringen aan de MerwedeLingelijn begonnen al in 2006 met werkzaamheden aan de lijn van Dordrecht naar Geldermalsen. Meerdere nieuwe stations werden gebouwd en de stations Sliedrecht, Arkel en Geldermalsen werden gerenoveerd. Ook de stationshal van Gorinchem werd aangepakt, maar het slecht toegankelijke tunneltje naar het middenperron bleef lang een doorn in het oog.

Nu station Gorinchem voor iedereen toegankelijk is, zijn er in Nederland nog slechts zeven stations die nog niet voor iedereen zelfstandig te bereiken zijn.

Voor iedereen toegankelijke reizigerstunnel

Regiodirecteur Helga Cuijpers: “ProRail vindt het belangrijk dat iedereen zo zelfstandig en vrij mogelijk kan reizen. Deze nieuwe, voor iedereen toegankelijke reizigerstunnel helpt daarbij. Op deze manier wordt de trein voor iedereen een goed vervoersmiddel en dragen we bij aan een duurzamere samenleving.”

“Ik ben blij dat we dit project in goede samenwerking met alle partijen hebben afgerond en wil ook mijn dank uitspreken richting Ballast Nedam, dat de bouw heeft gerealiseerd. We beseffen dat mensen hier lang op hebben gewacht en danken ook iedereen voor het geduld dat is opgebracht.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.