OV-chippaal, OV-chipkaart, station Delft

Introductie nieuwe OV-chipkaart in najaar 2022

Foto: Marieke van Gompel

Dit jaar wordt de nieuwe OV-chipkaart geïntroduceerd. De technologie achter de huidige kaart is verouderd en inmiddels zijn er betere en betrouwbaardere technieken ontwikkeld. Onder de noemer OVpay, komen er verschillende vormen van betalen, van bankpas tot OV-chipkaart.

De technologie van de OV-chipkaart, die inmiddels 16 jaar bestaat, werkt over een paar jaar niet meer. De nieuwe kaart wordt de komende maanden getest in samenwerking met de NS. Dit najaar volgt de introductie. Dit maakte Bas van Weele, programmadirecteur OV-betalen, bekend bij BNR Mobility. Eerder vertelde hij in een webinar van zustervakblad OVPro dat komende zomer al in heel het land kan worden ingecheckt met de bankpas.

Jaren voorbereiding

“We introduceren bewezen technologie, maar doen dat wel op hele grote schaal. Daarom wilden we zeker weten dat het ook echt goed functioneert voor we het op grote schaal uitrollen. De afgelopen jaren is er heel veel gestudeerd en nagedacht. Wat we ontwikkeld hebben, komt nu voor reizigers beschikbaar”, zei Van Weele in het webinar.

Reizigers kunnen de nieuwe OV-chipkaart via een koppeling met een smartphone gebruiken. Er is geen fysieke kaart meer nodig, wat als voordeel heeft dat de distributie- en de productiekosten sterk worden. Behalve met de nieuwe kaart kunnen reizigers vanaf de zomer ook in- en uitchecken met een bankpas of creditcard.

OVpay: nieuwe vormen van betalen

Onder de noemer OVpay worden stap voor stap verschillende nieuwe vormen van in- en uitchecken en betalen in het openbaar vervoer geïntroduceerd. 60.000 poortjes, paaltjes en kaartlezers worden voorzien van de nieuwste techniek. Daardoor kunnen reizigers zelf kiezen welke manier van betalen het beste bij hen past.

Bijvoorbeeld een contactloze betaalpas of per mobiele telefoon. Ook blijft het mogelijk om met de OV-chipkaart in te checken. 60.000 poortjes, paaltjes en kaartlezers worden voorzien van de nieuwste techniek. Als OVpay eind 2023 landelijk is ingevoerd, is het mogelijk om overal waar reizigers nu met hun OV-chipkaart in- en uitchecken, met de nieuwe betaalvormen betalen, dus zowel in treinen als trams en bussen.

Alle vervoerders in Nederland

Bij OVpay zijn alle vervoerders in Nederland betrokken. Daarnaast wordt er samengewerkt met diverse banken en creditcardmaatschappijen en stemmen we af met consumentenorganisaties, lokale en regionale overheid. Bij alle OV-bedrijven in ons land is reizen met OVpay mogelijk: bij Arriva, EBS, GVB, HTM, Keolis, NS, Qbuzz, RET en Transdev.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.