Stationsgebied Hoorn

Spoormuseum krijgt ‘etalage’ in nieuw stationsgebied Hoorn

Foto: projectsite Poort van Hoorn

Het historische spoorwegmaterieel van Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik krijgt een glansrol in het nieuw te ontwikkelen stationsgebied van Hoorn. De gemeente van de stad tekende afgelopen week een samenwerkingsovereenkomst met het Museum en ProRail voor de ontwikkeling van het project.

“We zetten de Museumstoomtram letterlijk in de etalage”, zegt de Hoornse wethouder Samir Bashara. “Zo wordt de stoomtram zichtbaarder, maar heeft dit bijzondere erfgoed ook een belangrijke rol in de kwaliteit en beleving van het stationsgebied van de toekomst. Een unieke combinatie tussen oud en nieuw.”

Promenade

Het museum moet een belangrijke rol gaan spelen in het ontwikkelingsplan, met naast een grote etalage een zogeheten Museumstoomtram promenade. Hier moet het voor bezoekers mogelijk worden om de historische rijtuigen van het museum te bezichtigen.

Daarnaast wordt het aantal sporen van ProRail efficiënter ingericht en krijgt het museum één grote loods, waar nu drie kleinere loodsen worden gebruikt. Voor de deur van de entree moet een nieuw fruitbomenplein aangelegd worden, waardoor het historische stationsgebouw van Hoorn beter zichtbaar wordt.

Doorgroeien

Museumdirecteur René van den Broeke zegt blij te zijn dat het museum zo’n prominente plek krijgt bij de ontwikkeling van de Poort van Hoorn. “We kunnen hierdoor als museum doorgroeien en ons verhaal over ons historische erfgoed nóg beter vertellen.”

Onlangs kreeg het museum nog 3,5 kilometer aan historische spoorstaven van ProRail, deze zullen onder meer worden gebruikt voor de aansluiting van het museum op het stationsgebied, daarnaast staan er over enkele jaren veranderingen in de planning van de emplacementen in Hoorn, Zwaag en Abbekerk van het museum.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoormuseum krijgt ‘etalage’ in nieuw stationsgebied Hoorn | SpoorPro.nl
Stationsgebied Hoorn

Spoormuseum krijgt ‘etalage’ in nieuw stationsgebied Hoorn

Foto: projectsite Poort van Hoorn

Het historische spoorwegmaterieel van Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik krijgt een glansrol in het nieuw te ontwikkelen stationsgebied van Hoorn. De gemeente van de stad tekende afgelopen week een samenwerkingsovereenkomst met het Museum en ProRail voor de ontwikkeling van het project.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.