
Stadler haalt recordorder binnen voor 510 Flirt-treinen
De Zwitserse treinenbouwer Stadler mag de komende jaren in eigen land in totaal 510 Flirt treinstellen leveren. Het bedrijf kwam als winnende partij uit wat de ‘grootste aanbesteding in de Zwitserse spoorweggeschiedenis’ genoemd wordt. De eerste order omvat 286 voertuigen en heeft een waarde van ongeveer 2 miljard Zwitserse frank (1,9 miljard euro).
De Zwitserse spoorwegen (SBB) hebben samen met dochterbedrijven Thurbo en RegionAlps aan Stadler een raamcontract gegund voor maximaal 510 nieuwe enkeldeks treinstellen van het type Flirt. De eerste levering omvat 286 voertuigen en heeft een ordervolume van ongeveer 2 miljard Zwitserse frank. De eerste treinstellen moeten vanaf december 2025 geleverd worden. Daarnaast is er een optie voor nog eens 224 voertuigen. Volgens SBB-directeur Vincent Ducrot is de investering in nieuwe treinen een belangrijk signaal voor het regionale treinverkeer in Zwitserland.
Bestseller
De voertuigen worden volledig in het Zwitserse Bussnang geproduceerd met voor 75 procent uit Zwitserland afkomstige componenten. De Flirt van Stadler is een gelijkvloers meerledig spoorvoertuig voor lokaal en langeafstandsverkeer. Met de raamovereenkomst voor SBB heeft Stadler zijn bestseller tot nu toe meer dan 2.500 keer verkocht in 20 landen – van de poolcirkel tot Afrika. De nieuwe exemplaren voor SBB en zijn twee dochterondernemingen moeten naast Zwitserland ook worden toegelaten in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.
Tekst loopt verder onder de foto.
In Nederland rijden zowel NS als Arriva en Connexxion met materieel van Stadler. De Flirt is hierbij het meest voorkomende treintype.
Stadler slaagde er afgelopen jaar ondanks de coronacrisis in om zijn nettowinst te vergroten tot 138,4 miljoen Zwitserse frank (bijna 129 miljoen euro) tegenover 128,5 miljoen CHF in 2019. De omzet viel met 3,08 miljard CHF (2,9 miljard euro) 4 procent lager uit dan een jaar eerder. De nieuwe order is desondanks een grote opsteker voor Stadler. In september greep het bedrijf nog naast een order van 3 miljard euro in Oostenrijk vanwege een vormfout.
Lees ook:
- Stadler realiseert winststijging in 2020 ondanks corona
- Stadler ziet winst dalen in eerste helft van 2020
- Stadler gaat ETCS inbouwen in Drielandentreinen Arriva
- Stadler krijgt eerste ETCS gehomologeerd in Polen
- Treinenbouwer afgeperst door hackers
U las zojuist één van de gratis premium artikelen.
Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en
krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.
Bent u al abonnee?
Dat is nog eens een mooi voorbeeld van stimulering van eigen industrie! Meestal moet een product eerst een succes worden op de thuismarkt alvorens het rijp is voor de export. Hier gebeurt het omgekeerde. Maar ja, dat kan alleen maar in een land met een industrietraditie die gebaseerd is op kwaliteit en innovatie. Iets waarin we in Nederland alleen maar denken uit te blinken.