Metrosporen station Amsterdam Zuid op de schop

De komende weken wordt er op station Amsterdam Zuid aan de metrosporen gewerkt. De werkzaamheden maken onderdeel uit van de uitgebreide vernieuwingswerkzaamheden in en rond het station, die nog tot zeker 2031 in beslag zullen nemen.

Vorige maand zijn als onderdeel van de klus twee dakdelen van de nieuwe voetgangerstunnel Brittenpassage op zijn plek geschoven, waarmee er nu in totaal drie delen van het dak op hun plek liggen.

De werkzaamheden worden voortgezet door de bouwcombinatie Nieuw-Zuid, bestaande uit Mobilis, Boskalis en Van Gelder nadat vorig jaar het contract met de bouwcombinatie ZuidPlus (Heijmans, Fluor en Hochtief) ontbonden werd.

In november zal worden begonnen met plaatsen van wissels tussen de metrosporen. Die werkzaamheden zullen in de weekenden uitgevoerd worden, met het weekend van 18 en 19 december als voorlopige einddatum. De wissels moet een verbindingsspoor overbodig maken, zodat er een groter werkterrein ontstaat voor andere klussen. Het metroverkeer zal gedurende de weekenden beperkt worden. In het weekend van 27 en 28 november rijdt de metro niet. Het GVB zet dan trams en bussen in.

Veel hinder voor reizigers verwacht in 2022

Daarnaast zullen de metroperrons verplaatst worden, net als het spoor van de Noord/Zuidlijn. Deze werkzaamheden staan voor mei en juli 2022 gepland. Daarmee ontstaat ruimte om aan de bestaande Minervapassage te werken. In juli moet tevens het werkterrein groot genoeg zijn om aan de volgende funderingen voor dakdelen van de Brittenpassage te werken.

Voor deze ingrijpende klus is de periode van 23 juli tot en met 2 augustus gereserveerd. Het wegverkeer en het openbaar vervoer zullen daarvan flinke hinder ondervinden, waarschuwen de betrokkenen. In september en oktober gaat het projectteam verder met de dakdelen van de twee passages. In het najaar van volgend jaar zullen er dan opnieuw weekenden zijn waarin er slechts beperkt metro- en treinverkeer mogelijk is.

Ook wordt er alvast vooruit gekeken naar 2023. In maart van dat jaar moet er begonnen worden met het vijfde dakdeel van de nieuw Minervapassage. In het voorjaar moet begonnen worden met de plaatsing van de overige dakdelen. Dit zal tot zeker juli 2023 in beslag nemen. De oplevering van de Brittenpassage staat voor 2027 gepland, die van de Minervapassage in 2031.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Metrosporen station Amsterdam Zuid op de schop | SpoorPro.nl

Metrosporen station Amsterdam Zuid op de schop

De komende weken wordt er op station Amsterdam Zuid aan de metrosporen gewerkt. De werkzaamheden maken onderdeel uit van de uitgebreide vernieuwingswerkzaamheden in en rond het station, die nog tot zeker 2031 in beslag zullen nemen.

Vorige maand zijn als onderdeel van de klus twee dakdelen van de nieuwe voetgangerstunnel Brittenpassage op zijn plek geschoven, waarmee er nu in totaal drie delen van het dak op hun plek liggen.

De werkzaamheden worden voortgezet door de bouwcombinatie Nieuw-Zuid, bestaande uit Mobilis, Boskalis en Van Gelder nadat vorig jaar het contract met de bouwcombinatie ZuidPlus (Heijmans, Fluor en Hochtief) ontbonden werd.

In november zal worden begonnen met plaatsen van wissels tussen de metrosporen. Die werkzaamheden zullen in de weekenden uitgevoerd worden, met het weekend van 18 en 19 december als voorlopige einddatum. De wissels moet een verbindingsspoor overbodig maken, zodat er een groter werkterrein ontstaat voor andere klussen. Het metroverkeer zal gedurende de weekenden beperkt worden. In het weekend van 27 en 28 november rijdt de metro niet. Het GVB zet dan trams en bussen in.

Veel hinder voor reizigers verwacht in 2022

Daarnaast zullen de metroperrons verplaatst worden, net als het spoor van de Noord/Zuidlijn. Deze werkzaamheden staan voor mei en juli 2022 gepland. Daarmee ontstaat ruimte om aan de bestaande Minervapassage te werken. In juli moet tevens het werkterrein groot genoeg zijn om aan de volgende funderingen voor dakdelen van de Brittenpassage te werken.

Voor deze ingrijpende klus is de periode van 23 juli tot en met 2 augustus gereserveerd. Het wegverkeer en het openbaar vervoer zullen daarvan flinke hinder ondervinden, waarschuwen de betrokkenen. In september en oktober gaat het projectteam verder met de dakdelen van de twee passages. In het najaar van volgend jaar zullen er dan opnieuw weekenden zijn waarin er slechts beperkt metro- en treinverkeer mogelijk is.

Ook wordt er alvast vooruit gekeken naar 2023. In maart van dat jaar moet er begonnen worden met het vijfde dakdeel van de nieuw Minervapassage. In het voorjaar moet begonnen worden met de plaatsing van de overige dakdelen. Dit zal tot zeker juli 2023 in beslag nemen. De oplevering van de Brittenpassage staat voor 2027 gepland, die van de Minervapassage in 2031.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.