Een spoorwegovergang in België, foto: Infrabel

Boete voor weggebruiker België die overweg oversteekt bij opstopping

In België worden weggebruikers die het risico nemen om een spoorwegovergang over te steken bij verkeersopstoppingen, zwaarder bestraft. Met een wetswijziging wil de overheid voortaan boetes uitdelen aan weggebruikers die riskeren om op de overweg vast te komen. De boetes kunnen oplopen tot tweeduizend euro.

Met de wetswijziging wil de overheid de verkeersveiligheid bij spooroverwegen verbeteren. Jaarlijks vallen er enkele doden en tientallen gewonden bij ongevallen die plaatsvinden op spoorwegovergangen. “Ik hoop dat deze nieuwe wet bestuurders zal aanzetten om zich veiliger te gedragen bij een overweg”, meldt Infrabel-directeur Benoît Gilson op LinkedIn.

Oversteken overweg

Het oversteken van een overweg bij drukte op de weg, waardoor een weggebruiker mogelijk op de kruising met het spoor stil komt staan, was al een overtreding van de eerste graad. Dat is de laagste categorie van overtredingen op de weg. Per 1 augustus is deze overtreding verhoogd tot de tweede graad.

In totaal kent de Belgische wegcode vier overtredingsgraden. Het oversteken van een spoorlijn bij rood licht of het omzeilen van de slagboom van een overweg is een overtreding van de vierde graad. Dat soort vergrijpen kunnen bestraft worden met een boete tussen 320 en 4.000 euro en een intrekking van het rijbewijs van acht dagen tot vijf jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is correspondent voor vakblad SpoorPro in België.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.