SpoorProTV

SpoorProTV: Dorst krijgt trillingsarme overweg, NABO Zenderen gesaneerd

In het Brabantse Dorst werd afgelopen weekend de betonnen overwegbevloering vervangen door een rubberen STRAIL-variant. Hiermee moet de overlast van trillingen voor omwonenden worden beperkt. De werkzaamheden stonden gepland voor februari, maar konden toen niet doorgaan vanwege de hevige sneeuwval. In SpoorProTV een verslag van de werkzaamheden en een toelichting op de proef vanuit ProRail.

Dorst ligt langs de Brabantroute en sinds 2017 ervaren omwonenden hier meer hinder van trillingen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste trillingen zich voordoen bij spoorwegovergangen op het moment dat een reizigerstrein met aan weerszijde een TRAXX-locomotief passeert. Maar bewoners geven ook aan last te hebben van het goederenvervoer.

Proeven

In goed overleg met het ministerie, NS en de drie gemeenten Oosterhout, Oisterwijk en Gilze Rijen heeft ProRail diverse proeven gedaan om de hinder van trillingen tegen te gaan. Een van die proeven is met een overweg die  bestaat uit rubberen wegplaten tussen de sporen, een zogeheten STRAIL-overweg. De overweg in Dorst is de eerste STRAIL-overweg die zo dicht op de bebouwing ligt, vertelt Chiel Roovers, manager omgevingseffecten bij ProRail in de uitzending.

Verder in SpoorProTV aandacht voor het ontmantelen van de overweg in Zenderen waar in maart een maaltijdbezorger om het leven kwam, de rechtszaak tegen NS voor machtsmisbruik bij de aanbesteding van Limburgse OV-concessies en de storing die het treinverkeer maandag platlegde.

Bekijk hier de uitzending:

De live-uitzending van SpoorProTV wordt iedere woensdagmiddag om 14.00 uur uitgezonden op het YouTube-kanaal van SpoorPro en is daar na afloop ook terug te kijken. Ook op andere dagen publiceren we relevante spoorvideo’s en -reportages. Wanneer je je abonneert op ons kanaal, krijg je een melding zodra er nieuwe video’s online staan.

Banner SpoorProTV groot

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

SpoorProTV: Dorst krijgt trillingsarme overweg, NABO Zenderen gesaneerd | SpoorPro.nl
SpoorProTV

SpoorProTV: Dorst krijgt trillingsarme overweg, NABO Zenderen gesaneerd

In het Brabantse Dorst werd afgelopen weekend de betonnen overwegbevloering vervangen door een rubberen STRAIL-variant. Hiermee moet de overlast van trillingen voor omwonenden worden beperkt. De werkzaamheden stonden gepland voor februari, maar konden toen niet doorgaan vanwege de hevige sneeuwval. In SpoorProTV een verslag van de werkzaamheden en een toelichting op de proef vanuit ProRail.

Dorst ligt langs de Brabantroute en sinds 2017 ervaren omwonenden hier meer hinder van trillingen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste trillingen zich voordoen bij spoorwegovergangen op het moment dat een reizigerstrein met aan weerszijde een TRAXX-locomotief passeert. Maar bewoners geven ook aan last te hebben van het goederenvervoer.

Proeven

In goed overleg met het ministerie, NS en de drie gemeenten Oosterhout, Oisterwijk en Gilze Rijen heeft ProRail diverse proeven gedaan om de hinder van trillingen tegen te gaan. Een van die proeven is met een overweg die  bestaat uit rubberen wegplaten tussen de sporen, een zogeheten STRAIL-overweg. De overweg in Dorst is de eerste STRAIL-overweg die zo dicht op de bebouwing ligt, vertelt Chiel Roovers, manager omgevingseffecten bij ProRail in de uitzending.

Verder in SpoorProTV aandacht voor het ontmantelen van de overweg in Zenderen waar in maart een maaltijdbezorger om het leven kwam, de rechtszaak tegen NS voor machtsmisbruik bij de aanbesteding van Limburgse OV-concessies en de storing die het treinverkeer maandag platlegde.

Bekijk hier de uitzending:

De live-uitzending van SpoorProTV wordt iedere woensdagmiddag om 14.00 uur uitgezonden op het YouTube-kanaal van SpoorPro en is daar na afloop ook terug te kijken. Ook op andere dagen publiceren we relevante spoorvideo’s en -reportages. Wanneer je je abonneert op ons kanaal, krijg je een melding zodra er nieuwe video’s online staan.

Banner SpoorProTV groot

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.