Overweg Hardinxveld-Giessendam

ProRail plaatst verkeersregelinstallatie bij overweg Hardinxveld-Giessendam

De gemeente Hardinxveld-Giessendam, ProRail en aannemer Van Gelder zijn maandag gestart met de aanleg van een aantal veiligheidsmaatregelen bij een spoorwegovergang die grenst aan een druk kruispunt. Het wegverkeer moest hier regelmatig midden op de spoorwegovergang wachten tot het kruispunt vrij was. Een verkeersregelinstallatie met verkeerslichten moet een einde maken aan deze onveilige situatie. 

De afgelopen jaren ging het volgens ProRail door toegenomen drukte op de weg en een uitgebreidere treindienst te vaak bijna mis. “Verkeer stond dan nog te wachten op de overweg, terwijl er een trein aan kwam. Een gevaarlijke situatie die, wat ProRail en de gemeente betreft, echt anders moet.”

Verkeerslichten

Er komt nu bij de overweg een flexibele verkeerregelinstallatie. Ook worden bij de kruising verkeerslichten geplaatst: zowel op de Parallelweg en de aansluitende erven, als op de Giessenzoom. Verder komt er een detectielus in het wegdek van de Giessenzoom. Zo krijgt het verkeer vanaf de Giessenzoom voorrang en hoeft dan niet meer op de overweg te wachten tot er ruimte is om de Parallelweg op te draaien.

Het plaatsen van de verkeerregelinstallatie heeft wel gevolgen voor de omwonenden. ProRail en de gemeente onderhouden contact met de bewoners om het comfort van de aan het eind van het erf te plaatsen verkeerslichten zo groot mogelijk te maken.

Tijdelijke maatregelen

De gemeente Hardinxveld-Giessendam deed in 2018 al tussentijdse aanpassingen bij de overweg om de situatie wat overzichtelijker te maken: een aantal parkeerplaatsen is toen weggehaald en het hekwerk naast het spoor werd verlaagd, zodat de automobilisten beter zicht hebben. Ook zijn er informatieborden geplaatst en is de belijning aangepast om duidelijk te maken dat het een gevaarlijk kruispunt is. Deze maatregelen waren tijdelijk in afwachting van een definitieve oplossing.

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad SpoorPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.