Treinen NS gaan zondag definitief niet meer rijden vanwege winterweer

Foto: NS/Felix Kalkman

De treinen van NS gaan zondag niet meer rijden. NS en ProRail hebben dat besloten vanwege de aanhoudende sneeuwval in combinatie met harde wind. Er zijn volgens de spoorbedrijven daardoor te veel storingen om een betrouwbare dienstregeling te kunnen garanderen. Spoorvervoerder Arriva heeft de treindiensten in de provincies Groningen en Friesland rond 10.00 uur weer opgestart. Keolis is iets voor het middaguur weer gaan rijden tussen Zwolle en Kampen.

ProRail meldde zondagochtend vroeg dat alle treindiensten van NS, de regionale vervoerders, goederenvervoerders en internationale spoorvervoerders tot minstens 10.00 uur stil zouden liggen. “Dit omdat wij geen betrouwbare dienstregeling kunnen garanderen”, aldus woordvoerder René Vegter van ProRail. Connexxion wilde rond 10.00 uur het treinverkeer op de Valleilijn opstarten, maar dit moest worden uitgesteld vanwege een nieuwe wisselstoring.

Wisselstoringen

“Het overgrote deel van de problemen worden veroorzaakt door wisselstoringen”, aldus Vegter. Volgens hem is de wisselverwarming niet opgewassen tegen de grote laag sneeuw. De sneeuw die smelt, verandert in grote en vaste blokken ijs. Daardoor kan het wissel niet meer heen en weer. Storingsploegen verwijderen dit, maar het sneeuwt snel weer in.

Spoorvervoerder NS kondigde vrijdag aan dit weekend een winterdienstregeling te gaan rijden vanwege verwachte sneeuw. Dat betekent dat de dienstregeling wordt uitgedund om het uitvallen van treinen zo veel mogelijk te beperken. Op veel trajecten rijden de treinen bij een winterdienstregeling elk half uur in plaats van elk kwartier. De vervoerder meldde zondagochtend vroeg dat vanwege streng winterweer en toenemende aantal storingen de treindienst voor zondag “nog onzeker is”.

Storingen oplossen

ProRail werkt samen met aannemers met man en macht om de storingen op te lossen. De weersverwachtingen hebben ook invloed op de geplande werkzaamheden dit weekend. In Dorst en Lelystad zijn geplande werkzaamheden uitgesteld. In Dorst zou een spoorwegovergang vervangen worden door een zogenaamde STRAIL-overweg. De nieuwe overweg zou voor minder trillingshinder moeten zorgen.

Niet alleen op het spoor zorgt het winterse weer voor problemen. Op snelwegen door het hele land zijn door de storm bomen terecht gekomen. Dat gebeurde onder andere bij Bunnik op de A12 richting Nijmegen. Rijkswaterstaat Verkeersinformatie maakte zondag vroeg in de ochtend melding van enkele ongevallen en pechgevallen, onder meer op de A2 en de A4. De verkeersdiensten waarschuwen voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden.

Ook veel bussen rijden zondagochtend vooralsnog niet uit, melden vervoersbedrijven. Zo blijven in Limburg en Brabant en in delen van Zuid-Holland de Arriva-bussen binnen. In Rotterdam en in Amsterdam rijden er minder metro’s. Busverkeer in de Zaanstreek ligt stil. Keolis laat zijn bussen staan in de regio’s Utrecht, Twente en IJssel-Vecht.

Update: zondag 17.14 uur

Storingen op het spoor vanwege winterweer, bron: ProRail
ProRail kon zondagochtend vroeg geen betrouwbare dienstregeling garanderen vanwege de vele verstoringen. Foto: ProRail

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.