Station Zwolle Stadshagen

Acht winnende ideeën voor innovatiewedstrijd veiligere perronranden

De wedstrijd ‘Perronrandbeveiliging’ die in juni door ProRail en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is uitgezet heeft in de eerste fase acht winnende ideeën opgeleverd. Acht ondernemers hebben een certificaat van opdracht gekregen en starten nu met een haalbaarheidsstudie. Zo worden nieuwe innovatieve producten ontwikkeld die voorkomen dat mensen van het perron op het spoor terechtkomen.

Deze wedstrijd van het programma SBIR (Small Business Innovation Research) is door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitgezet in opdracht van ProRail en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het doel is om nieuwe, creatieve ideeën te genereren en ontwikkelen om perrons veiliger te maken.

De verwachting is dat het aantal reizigers in de toekomst flink zal groeien met drukke en volle perrons tot gevolg. Ook zullen treinen frequenter en sneller gaan rijden. Dit betekent meer belasting voor perrons. De winnende ideeën voor innovaties zorgen ervoor dat het in- en uitstapproces kan worden versneld en er efficiënt en veilig met de beschikbare ruimte op perrons omgegaan kan worden.

Oplossingen

In deze SBIR onderzoeken de winnende ondernemers oplossingen die bijdragen aan stations van deze tijd: duurzaam, veilig en comfortabel voor de reiziger. De oplossingen zijn in diverse categorieën aangedragen: fysieke afscheidingen, camera’s, perrontegels en overig. De winnaars gaan nu aan de slag met hun innovaties. Het komende halfjaar buigen zij zich over het vraagstuk hoe de perronrand, dat het raakvlak tussen perron en trein vormt, optimaal veilig te houden zodanig dat ondanks toenemende drukte reizigers deze ruimte vrijhouden, treinen op tijd kunnen vertrekken en veiligheid optimaal wordt gewaarborgd.

De ondernemers worden daarbij gevraagd en ongevraagd geadviseerd door expertteams van ProRail. In maart 2021 leveren de acht ondernemers hun haalbaarheidsonderzoek naar de innovatie, inclusief een ‘schaalmodel’. In de tweede fase gaan, na een selectieronde, drie ondernemers verder met onderzoek en ontwikkeling; een pilotplan, een prototype en testresultaten uit een praktijksituatie.

Innovaties stimuleren

Met het programma Small Business Innovation Research (SBIR) daagt de overheid ondernemers uit om maatschappelijke problemen op te lossen met innovatieve producten en diensten. Binnen de beschikbare middelen worden de best beoordeelde voorstellen gehonoreerd met een opdracht. In fase 1 doen ondernemers een haalbaarheidsonderzoek. De beste projecten krijgen in fase 2 een opdracht voor verder onderzoek en ontwikkeling van een werkend prototype. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de projecten.

De winnaars die hun innovatieve ideeën verder gaan uitwerken zijn:

  • Powerlion Holding B.V. met LEAVS
  • Conclusion ForeyeT B.V. met Intelligent Platform Bar Lite
  • KITT Engineering met SBIR Perronrandbeveiliging ProRail
  • Gijs van Gemerden met DDGLVZZ
  • Pilz Nederland C.V. met Pilz Perronrandbeveiliging ProRail
  • Oddity.ai B.V. met Perronrandbeveiliging met videotechniek (PmV)
  • VOF Haas met Beam
  • CCC Projects & Engineering B.V. met Hurdle

Auteur: Esther Geerts

Esther Geerts is journalist van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.