Een Niet Actief Beveiligde Overweg aan de Maartensdijkseweg in Hilversum

Aanbesteding opheffen gevaarlijke overweg Hilversum gestart

De aanbesteding voor het opheffen van de onbewaakte overweg aan de Maartensdijkseweg in Hilversum is afgelopen maandag gestart. De Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) krijgt een tunnel voor wandelaars en fietsers, waarna de overweg ook kan worden gesloten. ProRail meldt in de afgelopen periode voor tientallen onbeveiligde overwegen afspraken te hebben gemaakt.

In november vorig jaar sloot ProRail een onbewaakte overweg aan het Lambert Veenspad in Hilversum af, die enkele honderden meters verwijderd is van de NABO aan de Maartensdijkseweg. Op deze NABO’s gebeurden in het verleden meerdere ongelukken.

Afspraken over opheffen

Achter de schermen zijn er volgens ProRail flinke stappen gemaakt om diverse NABO’s op te heffen. Zo heeft ProRail een overeenkomst met Gemeente Oude IJsselstreek gesloten voor de aanpak van twee onbeveiligde overwegen. Deze worden voor april 2021 weggehaald. Met de gemeente Kerkrade zijn afspraken gemaakt om een tunnel te maken onder de NABO aan de Schoufferbosweg. Daar loopt momenteel een aanbesteding voor.

ProRail bereidt verder bijeenkomsten in het hele land voor met regionale overheden om nog sneller tot oplossingen te komen om de veiligheid van overwegen te verbeteren. Daarnaast maakt ProRail de komende maanden met verschillende partijen afspraken om nog meer NABO’s op te heffen. De ambitie is om in 2023 alle openbare NABO’s op het reizigersnet te hebben aangepakt.

Tijdelijke maatregelen

Om op korte termijn de veiligheid te verbeteren heeft ProRail enkele tijdelijke maatregelen genomen. Op verschillende overwegen is het verkeersbeeld gemonitord en met name het gebruik door zwaar verkeer bekeken. Op 28 locaties zijn er extra waarschuwingsborden voor verkeer geplaatst. Bij overwegen bij Olst en Santpoort rijden treinen nu langzamer. Bij een overweg tussen Almelo en Hengelo is extra verkeerstoezicht. Inspecteurs van ProRail houden ook situaties rond overwegen in de gaten of hekken gesloten zijn en begroeiing niet hindert.

In juni van dit jaar werd de vijftigste NABO opgeheven bij Deventer. Daarna zijn er nog vijftien overwegen aangepakt. De opheffingen en aanpassingen maken deel uit van het Programma Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO), waarin ProRail, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en lokale overheden samenwerken om in totaal 180 onbeveiligde overwegen aan te pakken.

Directeur Overwegen Anne Zwiers gaf eerder een toelichting bij de Maartensdijkseweg in Hilversum over de aanpak van ProRail:

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Esther Geerts

Esther Geerts is journalist van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.