SpoorProTV met Corina de Jongh van Railforum

SpoorProTV: vakbekwaamheidseisen ERTMS en Internet of Things-sensoren

In de uitzending van SpoorProTV was woensdag aandacht voor de vakbekwaamheidseisen ERTMS voor machinisten. Binnen enkele jaren worden vrijwel alle zevenduizend machinisten in Nederland opgeleid of bijgeschoold om te kunnen rijden met ERTMS. Arjo van Loo, projectleider Operationeel Kenniscentrum ERTMS, was te gast en vertelde over wat deze vakbekwaamheidseisen inhouden.

De voorbereidingen voor de ERTMS-opleidingen zijn in volle gang. Tot voor kort ontbrak het binnen de Nederlandse spoorsector aan afspraken hierover. Vervoerders en opleidingsbedrijven hebben nu onder regie van het Operationeel Kenniscentrum ERTMS (OKE) gezamenlijk vakbekwaamheidseisen ERTMS voor de machinist geformuleerd.

Bekijk hier de uitzending terug:

Internet of Things-sensor

Verder komt er in de uitzending een videoreportage voorbij waarin technologiebedrijf Dual Inventive de multisensor Critical Rail Monitor 3000. Deze sensor kan temperatuur, scheefstand en impact meten. De sensor kan op meerdere objecten in het spoor worden bevestigd zoals spoorstaven, relaiskasten en overweginstallaties. Directeur Lex van der Poel van Dual Inventive demonstreerde de sensor bij een spoorwegovergang in Oisterwijk.

Ook was er in de uitzending een fragment te zien van een interview met ERTMS-programmadirecteur Wim Knopperts, waarin hij vertelde wat volgens hem de belangrijkste uitdagingen zijn voor de uitrol van dit Europese systeem in Nederland. Het volledige interview wordt uitgezonden tijdens het RailTech Infra Forum op 28 en 29 oktober.

SpoorProTV

SpoorProTV is iedere woensdagmiddag om 14.00 uur live op YouTube te zien en is daar na afloop ook terug te kijken. Mensen die zich abonneren op het videokanaal, krijgen automatisch een melding als er een nieuwe uitzending of videoreportage online staat.

Lees ook:

Banner SpoorProTV groot

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.