kijfhoek spoedherstel mei 2020

Hinder op Kijfhoek: drie belangrijkste wissels weer in bedrijf

Op goederenemplacement Kijfhoek zijn dinsdagmiddag om 15.00 uur drie van acht buiten bedrijf gestelde wissels weer in gebruik genomen na spoedherstel. Sinds vorige week dinsdag lagen de rangeerwerkzaamheden op Kijfhoek vrijwel stil vanwege problemen met de wissels. Goederenvervoerder DB Cargo Nederland houdt nog rekening met vertraging in wagenladingvervoer.

Nu de drie wissels die cruciaal zijn voor het sorteerproces van wagens op Kijfhoek weer in gebruik zijn genomen, is de meeste hinder volgens spoorbeheerder ProRail nu weggenomen. De herstelwerkzaamheden zijn echter nog niet klaar. De overige zes wissels, die minder belangrijk zijn voor de treinbewegingen op Kijfhoek, laat ProRail in de komende weken herstellen. Naar verwachting is dit werk op 5 juni gereed en volgens ProRail hebben vervoerders minimale hinder van het niet in gebruik zijn van deze wissels en van de werkzaamheden.

Sorteren in Duitsland

DB Cargo Nederland, de enige vervoerder die gebruik maakt van Kijfhoek, laat weten dat het sorteerproces van wagenladingen aan kwaliteit wint door de herstelwerkzaamheden. Volgens de vervoerder zijn er nog steeds infrabeperkingen op Kijfhoek en is er nog geen sprake van een normale bedrijfssituatie. Om de klanthinder zoveel als mogelijk te beperken zet DB Cargo extra personeel in. Ook vindt een deel van de sorteerwerkzaamheden op rangeerstations in Duitsland plaats.

Kijfhoek is een cruciaal spoorgoederenemplacement, dat fungeert als schakel tussen de Rotterdamse haven en eindbestemmingen elders in Europa. Na controle met een meettrein eind april bleek afgelopen week bij het analyseren van de meetgegevens dat negentien wissels op dit terrein dringend herstel nodig hadden en deel daarom buiten werking moest worden gesteld. Een reguliere onderhoudsbeurt bleek niet meer voldoende.

Specialistische lassers

“Onderdelen moesten uit het buitenland komen en de aannemer zocht met spoed stad en land af naar specialistische lassers. Spoorgoederenvervoerders hadden de afgelopen weken veel hinder van die situatie en dat spijt ProRail”, schrijft woordvoerder Coen van Kranenburg op zijn Linkedinpagina. “Tegelijkertijd is mijn organisatie trots op de goede samenwerking met aannemer en vervoerders, waardoor we het leeuwendeel van de hinder nu hebben kunnen oplossen.”

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.