HOV 't Gooi

BAM en ProRail starten met bouw onderdoorgang Hilversum

Bron: ProRail

ProRail en aannemer BAM Infra Rail starten donderdag 21 mei in Hilversum met de bouw van een dubbellaagse onderdoorgang voor auto’s, fietsers en voetgangers. Tot dinsdagochtend 26 mei rijden er daarom geen treinen tussen Hilversum en Baarn. Vanaf oktober volgend jaar moeten de eerste auto’s gebruik kunnen maken van de onderdoorgang die in de plaats komt van de huidige overweg. 

ProRail werkt rond Hilversum aan een natuurbrug, een busbaan en een dubbellaags spooronderdoorgang. Deze werkzaamheden vallen onder het project ‘Hoogwaardig Openbaar Vervoer in ’t Gooi’. Dit project in een initiatief van de provincie Noord-Holland. Het project moet onder meer voor een betere verbinding tussen Huizen en Hilversum zorgen. Automobilisten kunnen vanaf oktober 2021 onder het spoor doorrijden in plaats van te wachten voor een gesloten overweg. De tunnelbuis voor fietsers en voetgangers volgt in een later stadium.

Wanden en vloerankers

Tot nu toe werden er aan de Oosterengweg in Hilversum al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Zo plaatste de aannemer wanden en vloerankers van de toekomstige onderdoorgang. Vanaf donderdag worden er ook in het spoor wanden en ankers aangebracht. Verder gaat aannemer BAM spoorstaven doorslijpen en de overgangsplaten van de overweg weghalen. Zo ontstaat er ruimte voor het aanbrengen van de wanden en vloerankers. Vanaf maandagochtend wordt het spoor weer teruggebouwd en gestabiliseerd. Na het ‘roestrijden’ is het spoor in de vroege ochtend van dinsdag 26 mei volgens ProRail weer klaar voor gebruik.

Tijdens de treinvrije periode brengen ProRail en BAM bij Anna’s Hoeve en Monnikenberg funderingspalen aan naast het spoor. Deze vormen de basis voor de natuurbrug en fly-over. Om hier ruimte voor te maken, verlaagt BAM Infra Rail de bovenleiding. Ook wordt er gewerkt aan twee faunatunnels voor kleine dieren, zoals dassen.

Overweg afgesloten

De spoorwegovergang bij de Dr. Albert Schweitzerweg is tijdens de werkzaamheden een aantal keer korte tijd afgesloten voor fietsers en voetgangers. De overweg wordt dan gebruikt om materieel op het spoor te brengen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.