Kantoor Inktpot ProRail Utrecht, foto: ProRail

Discussieer mee tijdens het SpoorPro Seminar in Amersfoort

In Amersfoort vindt dinsdag het SpoorPro Seminar ‘Omvorming ProRail tot zbo’ plaats in congrescentrum De Eenhoorn. Onderdeel van het seminar is een paneldiscussie, waarbij diverse experts hun visie geven op het wetsvoorstel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Minister Stientje van Veldhoven heeft op 17 februari het wetsvoorstel voor de omvorming van ProRail tot zelfstandig bestuursorgaan naar de Tweede Kamer gestuurd. Op 18 maart geeft de Raad van State een technische briefing in de Tweede Kamer over het advies dat de hoogste bestuursrechter heeft gegeven over de plannen van het ministerie voor de omvorming.

ProRail ontvangt jaarlijks ongeveer twee miljard euro subsidie van het ministerie van IenW voor het beheer, onderhoud en de aanleg van het spoor. Het ministerie verwacht met het omvormen van ProRail tot zbo scherper inzicht te krijgen in de besteding van deze middelen en zich beter te kunnen verantwoorden naar de Tweede Kamer.

SpoorPro Seminar

Het SpoorPro Seminar start dinsdag met een netwerklunch, waarna zes deskundigen een presentatie zullen geven over de mogelijke gevolgen van de structuurwijziging. Onderzoeker Openbaar Vervoer Wijnand Veeneman van de TU Delft start met een inleiding waarbij hij uitleg geeft over de positie van ProRail binnen de spoorsector. Jan Hendrik Dronkers, loco secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft daarna een toelichting bij de beweegredenen van het departement om ProRail om te vormen en legt uit hoe dit verder wordt ingevuld.

Chris Verstegen, programmadirecteur Positionering en Samenwerking bij ProRail, legt uit wat deze structuurwijziging voor de medewerkers en organisatie zal betekenen. Coen Storm, directeur Rail bij Connexxion, geeft een presentatie over de veranderingen die deze nieuwe organisatievorm teweeg zal brengen bij de regionale spoorvervoerders en de regionale overheden. Jacco van der Tak, directeur Corporate Affairs NS, geeft het perspectief van NS op deze kwestie.

De laatste presentatie van deze middag wordt gegeven door Gerben Schimmel, manager strategie en beleid CBR. Hij zal uitleg geven hoe de omvorming van het CBR van stichting tot zbo destijds tot stand is gekomen en wat dat betekende voor de samenwerking met het ministerie en de rijschoolbranche.

Discussiepanel

De middag eindigt met een discussiepanel met als panelleden directeur Rail Coen Storm van Connexxion, vakbondbestuurder Henri Janssen van FNV Spoor, directeur Hans Willem Vroon van RailGood, directeur Freek Bos van reizigersorganisatie Rover, onderzoeker Openbaar Vervoer Wijnand Veeneman van de TU Delft en directeur Corporate Affairs Jacco van der Tak van NS. Tijdens het discussiepanel zullen de panelleden samen met het publiek reageren op een aantal stellingen.

Lees meer:

Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor het SpoorPro Seminar ‘Omvorming ProRail tot zbo’. Bezoek de website van het seminar om u te registeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.