Eerste waterstoftrein rijdt vrijdagnacht tussen Groningen en Leeuwarden

Een Coradia iLint-waterstoftrein van Alstom is woensdag door locomotieven via Oldenzaal naar Leeuwarden getrokken. Met de waterstoftrein worden de komende weken een aantal testritten gereden tussen Groningen en Leeuwarden. Het is voor het eerst dat er in Nederland een trein op waterstof rijdt.

Met de testritten wordt er er praktijkervaring opgedaan met groene waterstof. In het proefproject werken spoorvervoerder Arriva, de provincie Groningen, Alstom, ProRail, Dekra en Engie samen. Engie is de leverancier van de groene waterstof en de tankinstallatie. Groene waterstof is waterstof die afkomstig is uit een hernieuwbare bron en die is geproduceerd met duurzame energie. De meeste waterstof wordt geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen.

Waterstoftrein

Dit type waterstoftrein rijdt al reizigersdiensten in Duitsland, langs Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude. Nederland is het tweede land waar de trein op het spoor rijdt. “Met testritten doen we praktijkervaring op met het rijden op groene waterstof”, meldt ProRail. “We kijken onder andere naar hoe de trein de dienstregeling kan rijden, het brandstofverbruik en het tanken.”

De provincie Groningen, ProRail en Arriva willen de treinen in Noord-Nederland emissieloos laten rijden. Het inzetten van waterstoftreinen is een manier om dat te realiseren. Naast voordelen op het gebied van duurzaamheid is dit treintype ook stiller dan de de huidige dieseltreinen die in het noorden van Nederland rijden.

In de provincie Groningen rijden op dit moment al bussen op waterstof. daarnaast rijden er in de gemeente Groningen een aantal vuilniswagens en veegwagens op waterstof. De provincie Groningen noemt een trein op waterstof “een logische volgende stap”. ProRail onderzoekt als mede-initiatiefnemer of de waterstoftrein een haalbaar alternatief is op weg naar een CO2-neutraal spoor vanaf 2050.

Testritten

De testritten staan ’s nachts gepland tussen 27 februari en 14 maart. Tijdens de testritten is er alleen testbemanning aan boord. De testen met deze trein worden gecoördineerd door Dekra. Op zaterdag 7 maart is de waterstoftrein voor publiek te bekijken. De trein staat die dag tussen 12.00 – 16.00 uur op spoor 1a van station Groningen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Eerste waterstoftrein rijdt vrijdagnacht tussen Groningen en Leeuwarden”

Pat Rick|27.02.20|16:18

Geweldig initiatief, waarvoor ze eigenlijk de concessie mogen openbreken. EU Green Deal zou financiele middelen (subsidie) kunnen geven voor de waterstofeconomie.

Bij de Eemshaven plant men de grootste waterstoffabriek van Europa, gekoppeld aan windpark op zee. Men mag snel Gemini-3, -4, -5 en -6 windparken starten (er is nog plaats voor zo’n 1000 windmolens)

Tanken dan in Eemshaven of Veendam (waar al een waterstoffabriek staat)? Zo krijgt men de cirkel rond

Wiebe Goossen|27.02.20|16:29

En wij maar denken dat waterstof kleurloos was! Blijkt het ineens ‘groen’ te zijn….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.