Spoorstaven-geproduceerd-door-EVRAZ

Rusland gaat spoor monitoren met RFID-tags

Het Russische Staatsspoorbedrijf RZD gaat alle spoorstaven in zijn netwerk uitrusten met Radio Frequency Identification (RFID)-tags. Het doel van de operatie is het digitaal monitoren van de spoorinfrastructuur. De technologie werd ontwikkeld door RST-Invent, een dochterbedrijf van het staatsbedrijf Rusnano. 

RST-Invent won de aanbesteding van de Russische Spoorwegen voor het ontwikkelen van de tagging technologie voor de spoorsector. Het spoorbedrijf wil de spoorstaven uitrusten met RFID-tags als onderdeel van zijn digitaliseringsprogramma. De tags worden voorzien van de belangrijkste informatie van elke spoorstaaf inclusief de naam van de fabrikant, de productiedatum en het type. Het plaatsen van de tags wordt gezien als een eerste stap in de richting van het digitaal monitoren van de Russische spoorinfrastructuur.

Productie

De nieuwe tagging technologie zal volgens RZD ook het productieproces van de spoorstaven vereenvoudigen. Op dit moment worden alle kenmerken er nog met de hand opgeschilderd of met speciale stempels aangebracht. De aanvullende productinformatie is nu alleen vastgelegd op papier, in speciale spoorboeken. De informatie in deze boeken is niet altijd even actueel. Als gevolg hiervan is het soms lastig of onmogelijk om defecten te verhelpen op de meest effectieve manier. Ook onderhoud moet eenvoudiger worden met de juiste informatie bij de hand.

De tags zeggen weliswaar niets over de actuele conditie van de spoorstaaf, maar wel wanneer ze gemaakt zijn. Door informatie over werkzaamheden en geconstateerde (beginnende) schade te registeren en te koppelen aan de tag, verwacht RZD de spoorinfrastructuur in Rusland beter te kunnen onderhouden. Vooralsnog gebeurt het scannen van de tags nog met de hand of vanaf meetrijtuigen. Veel van de verzamelde data zal ook nog op papier worden vastgelegd.

RST-Invent

RST-Invent richt zich op het ontwikkelen, produceren en leveren van RFID-tags en technologie voor verschillende sectoren. RST-Invent implementeerde eerder al RFID-technologie bij het Russische staatspostbedrijf. Zo werden onder meer 35 logistieke centra en kantoren van de Russische post voorzien van RFID-tags. Dit jaar werd de toepassing van deze technologie verder uitgebreid naar de containers waarin de post vervoerd wordt.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Mykola Zasiadko

Mykola Zasiadko is redacteur van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.