Plaatsing raildempers, foto: ProRail

Aanleg 100.000 raildempers op Brabantroute voltooid

In opdracht van ProRail zijn op diverse plekken op de Brabantroute honderdduizend raildempers geplaatst. De spoorbeheerder meldt dat de werkzaamheden zijn afgerond. Het ging om een arbeidsintensieve klus, want de dempers zijn grotendeels met de hand gemonteerd.

Raildempers zijn stalen blokken met kunststof, die met clips aan de zijkant van een spoorstaaf worden aangebracht. Ze verlagen het geluid van passerende treinen met gemiddeld drie decibel. Dat zorgt voor een merkbaar stiller spoor.

Plaatsing raildempers

De blokken werden op de Brabantroute tussen Dordrecht en Venlo geplaatst. Ook in Helvoirt worden nog raildempers aangelegd. In totaal gaat het om zo’n vijftien kilometer spoor. De montage vindt voornamelijk ’s nachts plaats, zodat het treinverkeer niet wordt gehinderd. De plaatsing van de raildempers is onderdeel van de aanpak Robuuste Brabantroute. Daarin werkt ProRail samen met de provincies Noord-Brabant en Limburg, diverse gemeenten en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan een veilige, slimme en duurzame afwikkeling van het spoorvervoer over de Brabantroute.

Los van dit programma worden er ook raildempers op het spoor in Haaren, Oosterhout en Helmond geplaatst. Verder is ProRail in gesprek met de gemeente Boxtel over het nemen van maatregelen om de geluidsoverlast op het spoor aan te pakken.

Lees ook:

Raildempers Brabantroute verminderen geluidsoverlast

Op woensdag 30 oktober wordt er tijdens een SpoorPro Seminar aandacht besteed aan het onderwerp trillingen en geluid in het Railcenter in Amersfoort. Hierin staat de beleidsmatige aanpak van trillingen en geluid door de overheid en ProRail centraal. Kijk voor meer informatie en registratie op de evenementenpagina.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.