De overweg ten oosten van Groningen die nu van een werkende ahob-installatie, foto: RailAlert/Jan Kees Hofker

RailAlert: Stijging aantal bijna-aanrijdingen zorgwekkend

Foto opgevraagd bij RailAlert

Het aantal meldingen van aanrijdingen en bijna-aanrijdingen tijdens werkzaamheden aan het spoor is sinds 1 januari 2019 sterk gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting RailAlert, de organisatie ter bevordering van veilig werken aan het spoor. RailAlert vindt de stijging ‘een zeer zorgwekkende ontwikkeling’ en roept de spoorbranche op om hier meer aandacht aan te besteden.

Over 2018 werden in totaal acht (bijna-)aanrijdingen gemeld. Sinds 1 januari 2019 is dit aantal naar elf incidenten gestegen. Het gaat zowel om incidenten met krollen (kranen op lorries) als om railvoertuigen, waarbij medewerkers niet of nauwelijks aan een aanrijding ontkomen. Spoorbeheerder ProRail heeft naar aanleiding van de cijfers eigen medewerkers aannemers gevraagd om extra alert te zijn op veiligheidsrisico’s.

Incidenten tijdens spoorwerkzaamheden

Een van de bijna-aanrijdingen gebeurde tijdens bouwwerkzaamheden aan de Zuidasdok in Amsterdam, waarbij een baanwerker sporen overstak, waarvan hij dacht dat die buiten dienst waren gesteld. Door een noodremming wist machinist van een metro een ongeluk te voorkomen. Een baanwerker in Uitgeest nam in het afgelopen jaar veiligheidsmaatregelen in het verkeerde spoor, terwijl een trein naderde. Hij bleef ongedeerd.

In Leiden kwam bij het stationsemplacement een krol in beweging zonder dat de machinist dit zelf in de gaten had, omdat hij afgeleid was. Een medewerker kon ternauwernood wegspringen, maar werd toch door de bak van de krol aangetikt. Bij een tweede bijna-ongeval met een krol kwam het voertuig gevaarlijk dicht bij baanwerkers, die met hun rug naar de kraan toe staan. Ze wisten nog net op tijd het spoor te verlaten. Het is onduidelijk waar het incident gebeurde.

Aanstormende treinen

Ook op station in Amersfoort ging het bijna mis. Een storingsmonteur reed daar met zijn auto een overweg op, in de veronderstelling dat er geen treinverkeer plaatsvindt. De machinist van een net optrekkende, rangerende trein schrok daarvan.

In Groningen weet een monteur net aan een aanstormende trein te ontsnappen, na een waarschuwing van een collega. Bij de aanleg van een nieuw opstelterrein, was als tijdelijke voorziening waarschuwingsapparatuur aangebracht. De medewerker miste echter het waarschuwingssignaal.

In Eindhoven werd een schoonmaker bijna aangereden door een reizigerstrein na zonder toestemming sporen over te steken. Tijdens het zogenoemde uitsporen van werkmaterieel in Hoofddorp werden medewerkers verrast door een trein doordat het nevenspoor tegen hun verwachting in niet buitendienst blijkt te zijn. Ze bleven ongedeerd.

Bijna-ongelukken

Verder werd een spoormedewerker afgelopen jaar geraakt door een wagon van een werktrein, en viel daardoor. De medewerker kon aan het werk blijven. Bij het Zuid-Hollandse Zoeterwoude stapte een baanwerker na werkzaamheden zonder te kijken het spoor in dat weer in dienst was gesteld. De machinist van een trein die op dat moment op dit spoor reed, moest een noodremming maken.

Operationeel directeur John Voppen van ProRail: “Goed dat Railalert dit zo onder de aandacht brengt. We hebben de afgelopen tien jaar in de sector, met railAlert als drijvende kracht, de arbeidsveiligheid sterk kunnen verbeteren. Veiligheid vraagt continu onze volle aandacht. Laten we deze incidenten in de sector gebruiken om te zorgen dat dit cijfer niet nóg hoger wordt. We blijven streven naar nul!”

Incidenten voorkomen

Op dit moment wordt door diverse instanties onderzocht hoe de (bijna-)ongelukken konden gebeuren. RailAlert start binnenkort acties om dit soort incidenten samen met de spoorbranche te voorkomen. De organisatie benadrukt dat het om gemelde incidenten gaat en zegt ervan uit te gaan dat een deel van de bijna-ongelukken niet altijd wordt doorgegeven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “RailAlert: Stijging aantal bijna-aanrijdingen zorgwekkend”

kees boer|24.08.19|21:38

Ik ervaar dat steeds meer in mijn priveleven bij een aantal weggebruikers onderhand dagelijks moet ik helaas een incident incasseren met name bij scooters en wielrenners

general mobil|19.09.19|21:07

Hoe kan dat toch.
Toen mijn kinderen klein waren leerde ik ze omgaan in het verkeer.
Toen ik bij het spoor begon leerde ik om gaan met het spoor.
Na denken en begrijpelijk handelen.
Maar tegenwoordig is het als een zombie achter de regels aan hollen.
Het begrip veiligheid is een woord geworden.
Niet één regel.
Veiligheid van het spoor is lucht.
Want het is geen verantwoording durven nemen.

Help.
Denk hier maar eens over na mijnheer ILT.
Maar wel snel.
Want het kerkhof is niet zo heel groot.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.