Still uit video ProRail

Wielrenners ontsnappen aan de dood op onbewaakte overweg

ProRail heeft donderdag tijdens de International Level Crossing Awareness Day (ILCAD) in Amersfoort beelden gedeeld van wielrenners die net op tijd remmen voor een aankomende trein op een spoorwegovergang. Met het delen van deze beelden wil de spoorbeheerder aandacht vragen voor veiligheid op en rond overwegen.

ProRail werkt samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hard aan het opheffen of beveiligen van de onbewaakte overwegen in Nederland. ProRail-topman Pier Eringa herhaalde tijdens het congres zijn uitspraak “de beste overweg, is geen overweg” nog maar eens.

Onbewaakte overwegen

Omdat er steeds minder onbewaakte overwegen te vinden zijn in Nederland, is de spoorkruising volgens ProRail ook steeds minder bekend voor overstekend verkeer. De overweg waar de wielrenners net niet voor de trein terechtkwamen is ook een onbewaakte spoorwegovergang.

ProRail en één van de twee wielrenners hadden na deze bijna-aanrijding contact. De wielrenner: “Ik reed parallel langs het spoor achter de bossages, op de beelden aan de linkerkant. Toen ik een bocht naar rechts reed stond ik voor mijn gevoel plotseling op de onbewaakte overweg. Ik had mijn gedachten niet bij een mogelijke overweg, maar aan het feit om in de bocht niet onderuit te gaan. Plotseling riep mijn maat nog net op tijd: stop!”

“Het viel mij op dat er geen aankondiging van de onbewaakte overweg stond voor de bocht naar rechts. Dit heb ik na het incident gemeld bij ProRail.” ProRail heeft na de melding in samenwerking met de betreffende gemeente borden geplaatst om de onbewaakte overweg nog eens extra aan te kondigen.

Level Crossing Awareness Day

ProRail was donderdag gastheer van de International Level Crossing Awareness Day (ILCAD), een internationele bijeenkomst waar de spoorprofessionals bij elkaar komen om kennis uit te wisselen over veiligheid op en rond overwegen.

Bekijk hier de beelden:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Wielrenners ontsnappen aan de dood op onbewaakte overweg”

Frans Appel|13.06.19|12:04

Alsof hij een voorijlbord wél gezien had.

henk derksen|24.06.19|22:46

lang geleden toen ik nog machinist was deed de overwegwachter de bomen naar beneden terwijl er een wielerwedstrijd gaande was de man had geen keus de trein moet op tijd rijden!!!, de wielrenners bedachten zich geen moment en beurden de fietsen over de bomen, op een haar na was het voor een aantal bijna einde wedstrijd,, wielrenners hebben maling aan regels zeker als ze met een groep zijn, het ontbreekt aan handhaving

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.