Fietsenstalling Amsterdam Amstel, foto: ProRail

Fietsenstalling Amsterdam Amstel geopend

Op station Amsterdam Amstel is maandagochtend een vernieuwde en bewaakte stalling geopend, met plek voor 3.300 fietsen.

In de nieuwe fietsenstalling hangen digitale informatieschermen waarop staat waar en hoeveel parkeerplekken beschikbaar zijn. Vanaf juli is er een nieuwe trap in de stalling naar de centrale stationshal, waardoor reizigers makkelijk kunnen overstappen op trein, bus of tram.

Nieuwe fietsenstalling

De ingang van de nieuwe fietsenstalling is verplaatst naar het Julianaplein. Zowel de entree, de glazen schuifdeuren, als de aankleding van de hal van de fietsenstalling sluiten aan bij het historische, monumentale karakter van het Amstelstation. Dat station opende precies tachtig jaar geleden zijn deuren. Inmiddels telt Amsterdam elf stations.

De stalling op het Amstelstation beschikt ook over ruim 300 OV-fietsen. Naast een bewaakte fietsenstalling beschikt het station ook over 2.400 onbewaakte fietsparkeerplekken aan de Goudriaanstraat. Het geheel vernieuwde station biedt straks plaats aan ongeveer 5.700 parkeerplaatsen voor fietsen.

De komende tijd worden extra handhavers ingezet, die erop toezien dat fietsen op de daarvoor bestemde plekken worden gezet. Dat wil zeggen in de bewaakte fietsenstalling onder het station én in de onbewaakte stalling aan de Goudriaanstraat.

Vernieuwing station

Bij de vernieuwing van station Amsterdam Amstel en de omgeving werken de gemeente Amsterdam, NS, ProRail en de Vervoerregio Amsterdam nauw samen. Zij werken samen aan de opgeknapte monumentale hal in 2020, goed ingerichte en in de oorspronkelijke kleuren geschilderde perrons, meer ruimte voor fietsers, de aanleg van een nieuw stationsplein én een nieuw bus- en tramstation. Ook worden 450 woningen bij het station gebouwd. Naar verwachting zijn in 2023 alle werkzaamheden klaar.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.