Een spoorwegwissel van de Hoekse Lijn in Vlaardingen

Nieuw rangeerterrein goederentreinen Vlaardingen bijna gereed

Het nieuwe rangeerterrein voor goederenvervoer langs de Vulcaanweg in Vlaardingen is bijna gereed. Het terrein, dat tegelijkertijd in gebruik genomen met de Hoekse Lijn, is ingericht en er zijn al testritten gereden. Dat blijkt uit antwoorden van van het gemeentebestuur op vragen van GroenLinks.

Bij de start van de ombouw van de spoorlijn tussen Schiedam en Hoek van Holland naar metrolijn is het oude rangeerterrein bij het centrum van Vlaardingen verwijderd omdat het overbodig was geworden. De vrijgekomen grond wordt nu deels benut voor woningbouw.

Zorgen

De GroenLinks-fractie maakt zich zorgen over geluidsoverlast en de luchtkwaliteit door de industrie in het oostelijk deel van de stad en vraagt zich af welke bronnen daar allemaal aan bijdragen. Met name de voorgenomen uitbreiding van scheepvaartbedrijf DFDS in Vlaardingen baart GroenLinks zorgen. “Wij zijn in gesprek met RET en de projectorganisatie Hoekse Lijn om de geluidsoverlast voor Vlaardingen Oost zo veel mogelijk te beperken”, schrijft het college in antwoord op de vragen.

Het gemeentebestuur geeft aan dat de gemeente in overleg met de RET en de projectorganisatie Hoekse Lijn de geluidsoverlast voor de stad zo veel mogelijk probeert te beperken. Het meeste geluid komt volgens het college niet van het spoorgoederenvervoer, maar van vrachtwagens en scheepsgeneratoren. De geluidsbelasting als gevolg van de industrie ligt volgens het college binnen de normen van de milieuvergunningen en de grenswaarden van de Wet geluidhinder.

Bijna klaar

Volgens het gemeentebestuur heeft DFDS in de concept-vergunningsaanvraag geen grotere capaciteit aan scheeps- en verkeersbewegingen aangevraagd. Het terrein waarmee het bedrijf uitbreidt zal vooral benut worden om de logistiek en opstelcapaciteit op het eigen terrein te benutten. Over de verkeersafwikkeling zijn gemeente en DFDS nog in gesprek.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.