Een slijptrein van Vossloh

ProRail maakt gunningen voor cyclisch onderhoud spoorstaven bekend

ProRail heeft de gunningen van een aanbesteding voor het cyclisch onderhoud van spoorstaven bekendgemaakt. Het gaat om een aanbesteding verdeeld in twee percelen.

Eén perceel is gegund aan Vossloh High Speed Grinding GmbH. Het bedrijf is daarbij de komende jaren verantwoordelijk voor het frezen van de spoorstaven in vier tunnels, namelijk de Schipholtunnel, de Delftse spoortunnel, de spoortunnel in Best en de Willemsspoortunnel in Rotterdam.

Frezen

Arjan Boender, Country Manager van Vossloh High Speed Grinding GmbH, beschrijft de technologische verschillen tussen frezen en conventioneel slijpen: “Met frezen kun je aanzienlijk meer materiaal van de spoorstaaf verwijderen. Je kan in één gang tot drie millimeter afnemen. Bij het slijpen wordt ongeveer 0,2 tot 0,5 millimeter per cyclische slijpgang verwijderd.”

“Doordat er in één gang veel materiaal wordt afgenomen, wordt tijdens de bewerking minder energie in de spoorstaaf gebracht. ProRail vraagt in de voorschriften om een maximale bewerkingstemperatuur, om negatieve effecten in de spoorstaaf te voorkomen.”

Spoorstaaf-frezen is een vrij nieuwe techniek voor Nederland en is daarom nog niet eerder via een aanbesteding op de markt gebracht. “Des te blijer zijn wij om het frezen na de succesvolle tests in Nederland verder voort te zetten”, reageert Boender op de gunning.

Contract

Het andere perceel ging naar het Zwitserse bedrijf Speno International SA en betreft het cyclisch slijpen of frezen van spoorstaven. Daarbij gaat het om recht spoor, bogen, bruggen, tunnels en overwegen. Beide contracten starten begin 2019 en hebben een looptijd van vier jaar, met twee keer een optie tot verlenging.

Bekijk hier het document van de gunning op Tenderned.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.