Intercity Direct, Amsterdam Centraal station

Muis veroorzaakt tweedaagse storing op de HSL

De tweedaagse storing op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda van woensdag en donderdag is veroorzaakt door een muis. Het knaagdiertje had een kabel doorgeknaagd, zegt ProRail-woordvoerder Coen van Kranenburg.

De storing begon woensdagochtend om 11 uur in de omgeving van Barendrecht. Monteurs zijn direct op zoek gegaan naar de oorzaak door metingen uit te voeren in de kasten langs de baan. Ook zijn kabels en leidingen doorgemeten. Enkele onderdelen zijn vernieuwd, maar nog verdween de storing niet. Er reden woensdag nog wel treinen, maar donderdag werd het treinverkeer helemaal stilgelegd.

Kabelbreuk

“Uiteindelijk kwamen monteurs erachter dat de storing werd veroorzaakt door een kabelbreuk. Toen ze op de locatie gingen kijken, vonden ze een muis,” zegt Van Kranenburg. De storing is ondertussen opgelost, maar dat heeft anderhalve dag geduurd. “Het probleem met een storing in de kabels is dat het heel erg lastig te vinden is. Dat kan soms heel lang duren.” Naar verwachting heeft de hogesnelheidslijn de rest van de dag last van de gevolgen, omdat het materieel niet op de juiste plek staat.

De intercity naar Brussel stond stil op het spoor, waardoor er geen treinverkeer mogelijk was tussen Breda en Brussel. Door een aanrijding met een persoon op het spoor tussen Breda en Rotterdam, was hier urenlang geen treinverkeer mogelijk. Na 6 uur startte het treinverkeer weer op. Dat geldt ook voor de normale spoorlijn.

Update: 3 september 2018, 12:11

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Muis veroorzaakt tweedaagse storing op de HSL”

Patrick Steijger|30.08.18|18:03

In de mantels van kabels zijn zetmelen verwerkt. Hoe slapper de kabel hoe meer zetmeel erin is verwerkt. Deze zetmelen maken kabels erg aantrekkelijk voor dieren. Ze denken dat er iets eetbaars inzit. Daarom is het ook goed om kabels af te schermen voor dieren. Fysiek of bijvoorbeeld door het gebruik van Tupoleum.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Muis veroorzaakt tweedaagse storing op de HSL | SpoorPro.nl
Intercity Direct, Amsterdam Centraal station

Muis veroorzaakt tweedaagse storing op de HSL

De tweedaagse storing op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda van woensdag en donderdag is veroorzaakt door een muis. Het knaagdiertje had een kabel doorgeknaagd, zegt ProRail-woordvoerder Coen van Kranenburg.

De storing begon woensdagochtend om 11 uur in de omgeving van Barendrecht. Monteurs zijn direct op zoek gegaan naar de oorzaak door metingen uit te voeren in de kasten langs de baan. Ook zijn kabels en leidingen doorgemeten. Enkele onderdelen zijn vernieuwd, maar nog verdween de storing niet. Er reden woensdag nog wel treinen, maar donderdag werd het treinverkeer helemaal stilgelegd.

Kabelbreuk

“Uiteindelijk kwamen monteurs erachter dat de storing werd veroorzaakt door een kabelbreuk. Toen ze op de locatie gingen kijken, vonden ze een muis,” zegt Van Kranenburg. De storing is ondertussen opgelost, maar dat heeft anderhalve dag geduurd. “Het probleem met een storing in de kabels is dat het heel erg lastig te vinden is. Dat kan soms heel lang duren.” Naar verwachting heeft de hogesnelheidslijn de rest van de dag last van de gevolgen, omdat het materieel niet op de juiste plek staat.

De intercity naar Brussel stond stil op het spoor, waardoor er geen treinverkeer mogelijk was tussen Breda en Brussel. Door een aanrijding met een persoon op het spoor tussen Breda en Rotterdam, was hier urenlang geen treinverkeer mogelijk. Na 6 uur startte het treinverkeer weer op. Dat geldt ook voor de normale spoorlijn.

Update: 3 september 2018, 12:11

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Muis veroorzaakt tweedaagse storing op de HSL”

Patrick Steijger|30.08.18|18:03

In de mantels van kabels zijn zetmelen verwerkt. Hoe slapper de kabel hoe meer zetmeel erin is verwerkt. Deze zetmelen maken kabels erg aantrekkelijk voor dieren. Ze denken dat er iets eetbaars inzit. Daarom is het ook goed om kabels af te schermen voor dieren. Fysiek of bijvoorbeeld door het gebruik van Tupoleum.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.