ProRail plaatst geurpalen bij Lochem in Gelderland om reeën van het spoor te houden

Geurpalen houden herten en reeën op afstand van het spoor

Een proef met geurpalen bij het Gelderse Lochem heeft ervoor gezorgd dat er geen wilde dieren meer zijn aangereden op dit tracé. ProRail startte in januari 2017 met deze proef, waarbij aan weerszijden van het spoor houten palen zijn geplaatst die een onaangename geur verspreiden om wild van de rails te houden. Bij de stad in de Achterhoek rijden treinen normaliter een paar keer per jaar dieren zoals herten en reeën aan.

De spooraannemer heeft 300 houten palen aan twee kanten van het spoor laten zetten over een lengte van 750 meter. Dit noemt ProRail een ‘geurbarrière’. De palen zijn voorzien van een dot biologische purschuim. Vervolgens wordt het gele schuim ingespoten met een geurmiddel en dit wordt regelmatig herhaald. Voor mensen ruikt de geur weeïg of als brandlucht.

Onaangenaam

De geur is onaangenaam voor dieren zoals herten en reeën, waardoor ze sneller geneigd zijn om bij het spoor weg te blijven. Volgens ProRail is dit nodig omdat treinen steeds stiller zijn en sneller rijden. Dieren merken de treinen daarom te laat op. Dat is niet alleen slecht voor de beesten, dit zorgt ook voor hinder voor treinreizigers. Daarom is de spoorbeheerder maatregelen aan het nemen op tracés waar wild vaker wordt aangereden.

Alternatieve methoden om dieren bij het spoor weg te houden zijn natuurlijke afscherming en hekwerk. Bij dat laatste is het voordeel dat wild de spooromgeving niet meer kan betreden. Hierdoor kunnen de beesten ook niet meer vrijelijk bewegen van het ene natuurgebied naar het andere. Hun leefgebied versnippert. Bij de geurpalen kunnen de dieren het spoor gewoon oversteken, maar worden ze ontmoedigd om hier te blijven hangen.

Geen ongelukken

Uit hoefafdrukken en gebaande paadjes blijkt dat wild het spoor hier nog oversteekt, toch zijn er sinds de start van de proef nog geen ongelukken gebeurd met wilde dieren. Daardoor kan het treinverkeer hier gewoon doorgaan zonder hinder.

Lees ook:
Minder vertragingen door dieren op het spoor

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Geurpalen houden herten en reeën op afstand van het spoor”

Rik Obdam|08.09.18|16:57

Wij hebben last van reeën in de tulpen. Ze veroorzaken voor duizenden euro’s aan schade.
Hekwerk helpt niet.
Graag hoor ik welk middel jullie op de geurpalen spuiten zodat ik dit ook kan proberen.

Groet, Rik

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.